Oasen på Åsens blogg
IMG_20180405_181405_746.jpg

Vad gör man med 20 ensilagebalar?

Under de två åren vi har bott här har en granne snällt levererat säkert 10-15 ensilagebalar som inte längre var tjänliga för djuren. Då vi har mer eller mindre sand som jord är de guld värda! Jag såg häromdagen på Facebook att han ville bli av med flera så jag ringde och sa att vi gärna kunde ta ”ett gäng” till.

– Jag har säkert hundra stycken som jag måste bli av med…
– Öhm… Riktigt så många kanske inte vi behöver, men vi tar gärna 20 stycken!

Mängder med organiskt material att bygga nya odlingsbäddar av. Tjohoo! Inte nog med det, vi ska iväg med släpkärran i helgen och hämta några last med väl brunnen fårgödsel. Herre jösses kanske ni tänker? Hur mycket organiskt material kan man behöva egentligen? Massor! Oändligt mycket mer än man kan först tro. Fast jag kanske ska tillägga att mängden material man behöver är korrelerat till storleken på odlingarna.

Vår allra första ensilagebal, april 2018. Äntligen bodde jag på landet och kunde få tag i ensilagebalar. Mitt första år som odlare (2017) var jag så avundsjuk på alla som la upp bilder på deras balar på Facebook. Nu hade jag fått en alldeles egen! Lyckan är total!


Trots att vi har en hel del mark vi kan odla på här på gården så odlar vi inte så mycket här, än så länge. Vi har ju kolonistugan och dess fantastiska lerjord. Där vi producerar den största mängden av grönsakerna vi äter.

Norra köksträdgården här på gården är grovt uppskattat 500 kvm stort varav max hälften är odlingsyta. Det är mycket perenna grönsaker, framför allt sparris i mängder. Odlingarna här har svalt väldigt många ensilagebalar.

 

Sen så har vi tunnelväxthuset på kanten av ängsmarken som är 52,5 kvm stort. Bilden är tagen den 15 Juli 2019. Tunnelväxthuset är full med tomater, chili, meloner och sojabönor. Även här har det gått åt en bal eller två. Vi har både grävt ner bland annat ensilage och så täckodlar vi här inne. Det hjälper till att bevara fukten, ger mindre ogräs samt när det bryts ner blir det prima gödsel och ger fin struktur till jorden.

På sensommaren och hösten fylls tunnelväxthuset med köldtåliga grönsaker t.ex. kål, purjolök och spenat. Där jag vinterodlar har jag tryckt bak resterna av ensilaget upp mot plasten som en vall. Övriga delar lägger jag ett extra tjockt täcke inför vintern. Bilden är tagen den 31 oktober 2019. Dagen innan jag och Martin gifter oss här i tunnelväxthuset.

I år har Martin lovat mig att vi ska ta oss tiden att börja anlägga södra köksträdgården. Den kommer bli någonstans mellan 150-250 kvm stor när den är helt klar. Jag har suttit oändliga timmar i fönstret på övervåningen och funderat. Jag har stegat omkring i trädgården. Lagt ut några brädor och flyttat på dem igen. Skissat på papper och på datorn, slängt skisserna och börjat om igen. Nu när jag börjar få till en skiss som känns bra står jag inför skräcken att försöka få alla bäddar att bli där jag planerat. Att allt ska bli rakt… Norra trädgården har väldigt organiska former och inget där är rakt. Södra köksträdgården ska bli den totala motsatsen. Raka prydliga bäddar. Trädgårdarna speglar mig väldigt väl, två totala motsatser. Jag älskar att organisera och strukturera. Jag älskar lag och ordning. Men i praktiken är mitt liv sällan organiserat. Jag lever i ett ”kreativt kaos” med oborstat hår, kalkonbajs på skorna, byggmaterial som fyller hela vardagsrummet och tre gamla kaffekoppar vid datorn.

Nedanför är mitt nuvarande förslag på södra köksträdgårdens utformning och bilder på hur det ser ut just nu. Tanken var att vi skulle fokusera på rationella, raka rader för att förenkla odlingen. Men min kreativa sida står ut med bara enkla raka rader. Något mönster vill jag ju få till. Det är ändå vår trädgård, vår utsikt från köket och vardagsrummet. Jag vill att det ska vara vackert. Inspirerande. Jag vill att den ska vara lite som Skillnadens trädgård. En plats som producerar mängder av mat men som också blir otroligt bra på bild med huset i bakgrunden. Det gäller att sikta högt eller hur var det?

Förslag på utformning av södra köksträdgården. Varje bädd kommer att byggas upp med ensilage. Då kommer det att gå åt en hel del. Området är ca 13 x 13 meter.

 

Vy på södra köksträdgården från övervåningen. Januari 2020. Ytan framför körsbärsträdet har redan svalt 1-2 balar. Här har vi odlat potatis och haft höns som hjälpt oss förbereda och gödsel marken.
 
I sommar hoppas jag på att kunna ta mer inspirerande bilder än denna. Körsbärsträdet mitt i bilden kommer att tas bort. Den är nästintill igenom rutten vid basen och det är ett under att den fortfarande står upp som det är idag. Till vänster i bild kan ni se en lång bädd längs med stenmuren. Där odlade vi brytbönor. Rakt ner i ensilaget! Bortsett från att de fick lite extra jord runt fötterna när vi planterade dem.

Om ni är nyfikna på att se hur norra köksträdgården växte fram så finns det två korta videor på Youtube:

Norra köksträdgården växer fram under 2018

Norra köksträdgården växer 2019

2 Comments

  1. Förstår att ni strävar efter enkelhet i odlingen för visst var det väl så att ni framöver vill sälja grödor? Skissen ser jättefin ut och då jag själv inte säljer grödor, så lockar mönster och former mig mkt mer i min egna trädgård. Det finns dock en klar nackdel med korta resp långa bäddar el för all del svängda bäddar och det är främst för oss ivf inköpen av kål/insektsnät. Eftersom vi roterar grödorna så passar näten nästan aldrig bäddarna. Dessutom är det svårt att beräkna hur mycket som ska sås/planteras. Nu har ju ni yta att göra både och så det är bara att köra på och blir det ju inte bra så går det ju att göra om. Så länge ni inte gjuter formar till bäddarna så är det görbart. Lycka till och tack för trevlig läsning. Mvh, Eva-Marie

  2. Det kommer nog bli så att vi kommer ha någon typ av odling för småskalig grönsaksförsäljning. Men den kommer i så fall vara på "ängsmarken". Känns som det är viktigt att ha standard storlek på bäddar, nät osv.
    Vi hade någon tanke för att gjuta bäddar till södra köksträdgården men den idén är skrotad. Vi kommer åtminstone börja med att ha upphöjda bäddar utan kant. Dels så går det fortare att anlägga och dels, som du skriver, så kan man göra om dem om man inte är nöjd.

Comments are closed.