Kurser och föreläsningar

Vad gör man med all skörd?

Att odla mat är enkelt, att veta vad man ska göra av allt när det står skördeklart i odlingarna är betydligt svårare! 

Vad gör man med en trädgård full med skördeklara grönsaker? Det är ju omöjligt att äta upp allt på en gång. Hur gör man då för att kunna njuta av godsakerna i flera månader eller till och med flera år framöver? Många tror att det krävs en jordkällare, vilket inte stämmer. Vi har en men kan inte använda den då den är i stort renoveringsbehov. Trots det har vi inga problem att lagra alla grönsaker vi behöver för att vara självförsörjande året runt.

Kursens syfte är att ge dig inspiration och handfasta tips på hur du kan ta hand om allt ätbart du odlat så att kunna njuta av godsakerna under en lång tid.

Vi kommer gå igenom lite grundläggande principer som är bra att tänka på samt gå igenom alla olika sätt vi hanterar, lagrar och förädlar skörden. Något som vi inte gör än är att mjölksyra, dels för att vi inte tagit oss tiden att lära oss hur man gör, och dels för att det ”inte behövs”.

En inblick i kursens innehåll:

 • Grundläggande principer om vad man ska tänka på vid bevarandet av sin skörd
 • Genomgång av de 10 olika metoderna vi använder för att bevara skörden (dock ej fermentering)
 • Vilket metoder vi tycker är bäst till vilka grönsaker, frukt, örter m.fl. samt varför
 • Information om var man hittar säkra recept
 • Tips på grödor som är enkla att både odla och lagra. Att odla dessa underlättar enormt när man vill bli mer självförsörjande
 • Varför vi undviker att frysa stora delar av skörden och vad gör man om man inte har en jordkällare?

Pris: 750 kr (betalningsinstruktioner får du vid anmälan)

Tid: 18:00-21:00

Datum: 19 aug och 2 sep 2024

Plats: Digitalt. Föreläsningarna sänds live på Youtube och kan endast ses av dem som fått länken. De spelas in och kan ses i efterhand i 2 veckor efter respektive föreläsning.

Förslag på kommande kurs

Svampodling

Att odla sin egen svamp är förhållandevis enkelt, under förutsättningarna att man gör det utomhus på svampens egna termer. Detta är en kurs som ger dig som vill börja odla svamp för husbehov möjlighet att komma igång direkt.

Om intresse finns så kör vi en fysisk och/eller digital kurs hösten 2024
Svamp

Kurser som varit

Permakultur i praktiken

Långt mycket mer än bara ”odla i samklang med naturen”

Det är många som associerar permakultur med ”att odla i samklang med naturen”, men det är så mycket mer! Man kan applicera permakultur på sitt liv, företag eller sin tomt utan att odla en enda grönsak. Jag tycker att det är oerhört synd att permakulturens grundprinciper (tankesätt) ofta ”förbises” och fokus hamnar på vanligt förekommande slutsatser inom odling t.ex. hügelbäddar och no-dig (odla utan spade). Då missar man det viktigaste, i alla fall enligt mig.

Oasen på Åsen är uppbyggd i permakultur anda med sikte på ett hållbart kretslopp. Genom att använda oss av permakulturens principer har vi byggt upp ett massivt spindelnät där de olika delarna knyts ihop med varandra. Varje pusselbit har flera värden och tillsammans med andra pusselbitar blir summan större än delarna.

Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om vad permakultur och hur du kan implementera det i ditt liv. Oavsett om du vill vara självförsörjande på grönsaker, föda upp ditt eget kött eller bara leva mer hållbart.  

Målet med kursen är att ni ska lära er ”tankesättet” och framförallt hur man applicerar det på ert liv, företag eller tomt.

Kursen är uppdelad i tre föreläsningar som sänds live på Youtube. Endast de som har länken kan se videon. Alla föreläsningar spelas in och kan ses i två veckor efter respektive föreläsning. Vill man kunna kommentera/ställa frågor under föreläsningens gång måste man vara inloggad på Youtube.

Kursledare är MaryAnn Fargo som är certifierad permakulturdesigner.

Om intresse finns så kör vi en repris på den uppskattade kursen under hösten 2024
 
Kommentar från deltagar:
”Äntligen har jag förstått vad permakultur är. Stor tack för en fantastiskt lärorik kurs.”
 
 

Pris: 950 kr

Tid: 18:00-21:00

Datum: Tre måndagkvällar

Plats: Digitalt. Föreläsningarna spelas in och kan ses i efterhand i 2 veckor efter respektive föreläsning.

Med sikte på en hållbar homestead

Att bli mer självförsörjande och minska behovet att yttre resurser har plötsligt blivit viktigare än någonsin. Detta är en kurs för dig som är eller vill bli hemmansägare (homesteader) och som vill öka och effektivisera självförsörjningsgraden på sin homestead, oavsett om du bor i en villa eller på en gård.

På kursen kommer vi gå igenom hur de tänkt gällande:

 • uppbyggnad och placering av infrastruktur,
 • markanvändning,
 • val av gårdsdjur och djurhållning,
 • odling för att vara självförsörjande på grönsaker,
 • avloppssystem och vattenförbrukning,
 • ekonomi och företaget samt
 • krisberedskap

Det är ett massivt spindelnät där de olika delarna och funktionerna knyter ihop med varandra på flera olika sätt. Varje pusselbit har flera värden och tillsammans med andra pusselbitar blir summan större än delarna. Knäckfrågan är:

Är det vi gör på gården verkligen hållbart i längden?

Vi har hållit denna kurs vid tre fällen under 2022-2023 och den har varit högt uppskattad av alla deltagare. Både när vi kört den digitalt och fysiskt.

Om intresse finns så kör vi en fysisk och/eller digital kurs hösten 2024

Kom igång med odlingen!

Kursen riktar sig till alla som odlar, nya som erfarna. Syftet med kursen är att ge dig tips, idéer och verktyg för att effektivt kunna odla mera grönsaker utan att slita ut sig. Att vara självförsörjande på grönsaker är fantastiskt, vägen dit behöver inte vara lika lång och hård som många tror.

Det är tredje året i rad vi håller denna digitala kurs och i år kommer stort fokus ligga på att effektivisera odlingarna. Eftersom vi driver två företag (Minjoo konsult AB och gårdsföretaget Oasen på Åsen) är tid en ständig bristvara. Efter en intensiv odlingssäsong 2022 har de insett att en hel del ändringar i odlingarna måste göras. Då det är många som lider av tidsbrist vill vi dela med oss av våra tankar på hur man kan göra för att få ut så mycket mat som möjligt med relativt små insatser.

Vid första kurstillfället kommer det vara fokus på planering av sådder och skötsel av småplantor. Utöver att gå igenom vad, när och hur de sår olika grönsaker så kommer vi prata om nedanstående på de fyra kurstillfällena:

 • Minimera användningen av växtbelysning
 • Tips på hur huset inte ska tas över av småplantor
 • Gödselstrategier både inomhus och utomhus
 • Tidig utplantering och uppdrivning av sådder utomhus
 • Olika sätt att skydda plantor från kyla och den starka vårsolen samt för att locka till
  en tidigare skörd. Måste man verkligen ha växthus?
 • Förberedning av befintliga växtplatser
 • Lärdomar från tidigare misstag
 • Ogrässtrategier – hur gör man för att inte rensa ihjäl sig?

ANMÄLNINGSDATUM HAR PASSERAT

Datum: 5 feb, 4 mars, 1 april och 6 maj (första måndagen i respektive månad) 

Plats: Digitalt. Föreläsningarna sänds live på Youtube och kan endast ses av dem som fått länken. De spelas in och kan ses i efterhand i 2 veckor efter respektive föreläsning.

Slåtterkurs 

Detta är en kurs som hålls av Slåttergubben, ett Linköpings baserat företag med lång erfarenhet av slåtter. 

Text från Slåttergubbens hemsida: Husko är född 1976 och uppväxt på en gård i Montenegro där allt sköttes för hand. Han har varit med och slagit över 100 hektar alpängar årligen i stora slåtterlag, Tillverkat fetaost i fäboden och vallat får uppe i bergen redan i barndomen. Husko pratar felfri svenska och jobbar ihop med Slåttergubben i entreprenadslåttern sedan många år – det var han som lärde oss att knacka lie från början! Han lär ut, och slår, på ett lite annorlunda sätt än vi svennar – men det är en oerhört spännande och vägvinnande stil.

Kursen hölls här på gården under 2022 samt 2023 och det var bland de bästa kurserna jag och Martin gått! Husnia Gutic är en otroligt kompetent och pedagogisk kursledare.

Intresseanmälan

Låter någon av de tidigare kurser vi haft intressant?

Vill du att jag kommer och föreläser hos er?

Är ni ett gäng som vill komma på studiebesök?

 

Du är varmt välkommen att höra av dig med en intresseanmälan