Oasen på Åsens blogg
20191231_kalkoner.jpg

Trädgårdstankar och designa platsbyggt kök

Vi är i mitten av januari och vintern lyser fortfarande med sin frånvaro. Vi hade lite snö och minusgrader i början av december, sen dess har det varit plusgrader i stort sett varje dag, även nattetid.

Nyårsafton 2019. Helt underbart väder för att vara ute och hänga med kalkonerna!

Jag känner mig berövad på vintern. Hela sensommaren och hösten längtade jag efter vintern. En tid för lugn och ro och återhämtning. Jag hade en romantisk bild av att ha tid att sitta hopkurad i soffan och läsa lite odlingsböcker. Att ha ro att pyssla på lite inne i huset. Att måla klart murstocken till exempel. Jag började måla den sommaren 2018 och sen dess har den blivit nedprioriterad. Det milda vädret har gjort att det varit möjligt att göra beta av en massa av alla utomhusprojekt, vilket i och för sig är jätte bra. Och det känns dumt att klaga över vädret en dag som denna. Strålande solsken och 10 plusgrader. Men det är inte bara det milda vädret som ”stulit” min drömvinter. På grund av diverse omständigheter så har vi påbörjat byggnationen av köket mycket tidigare än planerat. Jag som såg fram emot att få en paus i allt byggarbete. 

Köket ska platsbyggas efter egen design. Det är jag som är projektledare i designarbetet. Så mycket som möjligt ska vara rent trä. Vill in i det längsta undvika mdf- och obs-skivor. Jag ritar och ritar om. Väljer färger och ändrar mig. Funderar på vilka knoppar och handtag som skulle matcha köket. Försöka bestämma antal lådor. Höjd på lådor. Bredd på skåp. Och eftersom vi bygger allt själva tillsammans med P behöver vi inte anpassa oss efter standardmåtten, vilket gör valmöjligheterna oändliga. Ska besticklådan vara 12 eller 13 cm hög? Eller kanske 12,6 cm? Gah! Sen måste man göra en plan för belysning, elkontakter och strömbrytare. Då behöver man ju veta vilka lampor man vill ha. Snart kommer elektrikern. Stressad men ändå supertaggad över att få ett nytt kök. Lyckligtvis är det mesta bestämt och inhandlat. Det som är kvar är det slutgiltiga valet gällande färg på själva köket. Just nu är vi inne på en ganska mörkgrön färg. Vi har väldigt mycket fönster i köket, ljusa tapeter och bara underskåp så vi tror att det kan kännas skönt att ha ett kök som står tryggt och stabilt på golvet. Imorgon ska vi in till stan och köpa en provburk färg. 


Så här ser planen ut just nu för köket. William Morris tapeten Newill (Ivory sage), ljusgröna fönsterfoder och mörkgrönt kök. Köpmannadisk. Pärlspont. Tjock bänkskiva i körsbär eller valnöt. Stort skafferi och stor ho i porslin.


När det kommer till trädgården så grubblar jag mycket över hur vädret påverkar alla fruktträd, bärbuskar och perenna grönsaker. Det blir ju ingen riktigt vintervila. Gräslöken har redan börjat titta upp. Men det milda vädret kanske är bra för mitt försök att övervintra kronärtskockorna? Min största oro är att saker lockas till att komma igång alldeles för tidigt och så dyker vintern upp i februari eller mars och allt fryser sönder. Vädret är väl det som gör odlingen så spännande. Inget år är den andra lik och oavsett hur mycket kunskap och erfarenhet man har så kan allt kastas omkull på grund av vädret. Hur vädret kommer bli i framtiden finns det många åsikter om. Men vi försöker gardera oss åt båda hållen. Genom att utnyttja mikrohabitaten så kan vi odla mer värmekrävande träd, buskar och grönsaker. Men vi ser även till att vi har ett utbud av väldigt härdiga fruktträd och bärbuskar. Hållbart, långsiktigt och kretslopp är viktiga ledord för mig och min odling. Jag har väldigt svårt att visualisera hur saker och ting kommer att vara om 5 år, men jag har en ganska bra bild på hur jag vill att det ska vara när jag är 80 år och knatar runt i trädgården och snaskar på smultron. På tal om smultron så måste vi så mycket mera! Man kan aldrig ha för mycket smultron i en trädgård. De icke-revbildande sorterna är toppen som kantväxter och jag älskar att det finns godis att plocka lite här och var i trädgården från tidig sommar till långt in på hösten. Det gick fint att vinterså smultron förra året och kommer nog göra det i år med. Vi har sorterna Regina, Rügen och Mignonette. Hittade precis att Impecta har en sort vita smultron som inte heller bildar utlöpare. Sorten heter Yellow Wonder. Ska gå igenom alla mina frön ikväll och lägga en beställning från Impecta. Jag måste även försöka få till någon plan för alla mina inomhussådder. Det är ju dags att börja så rotselleri till exempel. Och mera kål! Jag rekommenderar verkligen att så kål super tidigt. Dels för att få en tidig skörd men även för att man har stora plantor när alla kålmalar och kålfjärilar kommer igång. Stora plantor klarar sig långt mycket bättre mot angrepp än vad små gör. Jag kommer att försöka fylla tunnelväxthuset till bredden med kål i vår som jag sen planterar ut på friland när det är dags för tomat, gurka och meloner att flytta in.

Även om jag längtar efter vintern just nu så kan jag inte låta bli att drömma mig bort till att gå barfota i trädgården och plocka lite smultron… 


Smultron av sorten Regina. Super enkla att vinterså. Fyll en liten bytta med jord. Strössla ut frön. Ställ byttan i ett tunnelväxthus, växthus, plastback eller annat skyddad läge. Se till att jorden är fuktig sen i mars när fröna ska börja gro. Plantera om de små plantorna i enskilda krukor så att de får växa på sig lite innan det är dags för att få sin slutgiltiga plats i trädgården. Njut av supergoda bär några månader senare!