Kurser och föreläsningar
Slåtterkurs
Detta är en kurs som hålls av Slåttergubben, ett Linköpings baserat företag med lång erfarenhet av slåtter.
Kursen hölls här på gården under 2022 och det var bland de bästa kurserna jag gått! Husnia Gutic är en otroligt kompetent och pedagogisk kursledare.
Text från Slåttergubbens hemsida: Husko är född 1976 och uppväxt på en gård i Montenegro där allt sköttes för hand. Han har varit med och slagit över 100 hektar alpängar årligen i stora slåtterlag, Tillverkat fetaost i fäboden och vallat får uppe i bergen redan i barndomen. Husko pratar felfri svenska och jobbar ihop med Slåttergubben i entreprenadslåttern sedan många år – det var han som lärde oss att knacka lie från början! Han lär ut, och slår, på ett lite annorlunda sätt än vi svennar – men det är en oerhört spännande och vägvinnande stil.
Pris: 2200 kr (då ingår lunch och fika från gården)
Tid: 09:30-17:00
Datum: 21 maj
Plats: Oasen på Åsen, Åsen Perstorp, 641 98 Björkvik
(Det är även där du anmäler dig)

Guidade turer på Oasen på Åsen
Under 2023 kommer vi att ha öppet varje lördag under hela juli. Vid tre av dessa tillfällen kommer vi efter stängning erbjuda en guidad tur runt gården med fokus på odlingarna. Guidningen är ca 1 tim lång och kommer avslutas med att vi bjuder på fika och har en frågestund. Då vill vill att alla ska få så mycket som möjligt av den guidade turen och frågestunden kommer vi begränsa antalet deltagare till max 20 personer.
Pris: 200 kr
Tid: 14:15 – 15:45
Datum: 1 juli, 15 juli samt 29 juli
Plats: Oasen på Åsen, Åsen Perstorp, 641 98 Björkvik

Hösten 2023
Med sikte på en hållbar homestead/gård
Att blir mer självförsörjande och minska behovet att yttre resurser har plötsligt blivit viktigare än någonsin. Detta är en kurs för dig som är eller vill bli hemmansägare och som vill öka och effektivisera självförsörjningsgraden på gården och sikta på ett hållbart kretslopp.
Kursen har varit digital med fyra föreläsningar med fokus på infrastruktur, odling, djur samt krisberedskap.
Inför 2023 överväger vi att köra kursen över en helg här på gården istället.
Låter det intressant? Skicka en intresseanmälan.
Mejla oss
oasen.pa.asen@gmail.com
Vad gör man med all skörd?
Att odla mat är enkelt, att veta vad man ska göra av allt när det står skördeklart i landen är betydligt svårare! Vad gör man med en trädgård full med skördeklara grönsaker? Det är omöjligt att äta upp allt på en gång. Hur gör man då för att kunna njuta av godsakerna i flera månader eller till och med flera år framöver? Många tror att det krävs en jordkällare, vilket inte stämmer. Vi har en men kan inte använda den då den är i stort renoveringsbehov. Trots det har vi inga problem att lagra alla grönsaker vi behöver för att vara självförsörjande året runt.
Kursens syfte är att ge dig tips och inspiration på hur man kan ta hand om alla skördeklara grönsaker för att kunna njuta av dem under en lång tid.
Vi kommer gå igenom lite grundläggande principer som är bra att tänka på samt gå igenom alla olika sätt vi förvarar, konserverar, fryser, torkar och förädlar skörden. Något som vi inte gör är att mjölksyra, dels för att vi inte tagit oss tiden att lära oss hur man gör, och dels för att det inte ”behövs”.
En inblick i kursens innehåll:
- Grundläggande principer om vad man ska tänka på vid torkning, konservering och förvaring av sin skörd.
T.ex. hur torkar vi grönsaker för att bevara näringsvärdena och smaken på bästa möjliga sätt - De olika sätten vi lagrar skörden, för- och nackdelar:
Torkning, konservering, stuka, jordkällare, matkällare, rumstemperatur, ute i odlingarna, inläggningar m.m. (dock ej mjölksyrning) - Vilket sätt använder vi till vilka grönsaker och varför
- Vilka grödor som vi anser är lättast att lagra
- Varför vi undviker att frysa stora delar av skörden
- Vad gör man om man inte har en jordkällare
Kursen är digital med två föreläsningar och kommer hållas under hösten 2023.
Låter det intressant? Skicka gärna en intresseanmälan.
Mejla oss
oasen.pa.asen@gmail.com
Kurser som varit
Kom igång med odlingen!
Kursen riktar sig till alla som odlar, nya som erfarna. Syftet med kursen är att ge dig tips, idéer och verktyg för att effektivt kunna odla mera grönsaker utan att slita ut sig. Att vara
självförsörjande på grönsaker är fantastiskt, vägen dit behöver inte vara lika lång och hård som många tror.
Det är tredje året i rad vi håller denna digitala kurs och i år kommer stort fokus ligga på att effektivisera odlingarna. Eftersom vi driver två företag (Minjoo konsult AB och
gårdsföretaget Oasen på Åsen) är tid en ständig bristvara. Efter en intensiv odlingssäsong 2022 har de insett att en hel del ändringar i odlingarna måste göras. Då det är många som lider av tidsbrist vill vi dela med oss av våra tankar på hur man kan göra för att få ut så mycket mat som möjligt med relativt små insatser.
Vid första kurstillfället kommer det vara fokus på planering av sådder och skötsel av småplantor. Utöver att gå igenom vad, när och hur de sår olika grönsaker så kommer
vi prata om nedanstående på de fyra kurstillfällena:
- Minimera användningen av växtbelysning
- Tips på hur huset inte ska tas över av småplantor
- Gödselstrategier både inomhus och utomhus
- Tidig utplantering och uppdrivning av sådder utomhus
- Olika sätt att skydda plantor från kyla och den starka vårsolen samt för att locka till
en tidigare skörd. Måste man verkligen ha växthus? - Förberedning av befintliga växtplatser
- Lärdomar från tidigare misstag
- Ogrässtrategier – hur gör man för att inte rensa ihjäl sig?
Pris: 950 kr
Tid: 18:30-21:00
Datum: 6 feb, 6 mars, 3 april och 1 maj (första måndagen i respektive månad)
Plats: Digitalt via Zoom