Oasen på Åsens blogg
20200228_120246.jpg

Ta makt över maten du äter

Under Tusen trädgårdar som var förra helgen var det många som frågade hur hinner ni med, gör ni det här på heltid, kan ni leva på gården? Svaren var typ jag har en rastlös man och nej vi arbetar hemifrån som konsulter. Det var många intressanta diskussioner om självförsörjning och trädgårdsarbete. Någonstans under alla diskussioner var det någon som sade ”Ni hinner ju inte spela golf när ni lever så här”. Vi skrattade högt och konstaterade att nä, vi inte hinner spela golf. Men nyckeln i påståendet har inget med golf att göra utan att vi lever så här. Gården är inte ett jobb det är en livsstil. Varje dag, året runt så cirkulerar vårt liv runt gården. Vad måste vattnas eller skördas, vem behöver mat, vad ska renoveras osv osv. Sen vi flyttade hit går vi inte till gymmet längre, vi äter i typ aldrig ute, strosar inte runt på stan, tittar inte på tv och spelar definitivt inte golf. Många skulle hellre dö än behöva tvingas skrapa hönsen bajsbräda varje morgon och bära runt på fulla hinkar eller vattenkannor dagarna i ända. Men jag skulle aldrig vilja gå tillbaka till mitt gamla liv. Här i vår lilla bubbla har vi mycket mera makt över våra egna liv. Här är det vi som bestämmer! (Eller egentligen är det väl djuren och vädret som bestämmer, men vi kan låsas som om det är vi…)
Världens lyx att kunna skörda färska gröna blad en snöig dag i februari.
Nu när vardagen ändrats för många är det fler och fler som börjar inse vilket bräckligt samhälle vi lever i. Sverige importerar ungefär hälften av all mat vi äter. Redan innan Corona bröt ut var det en tydlig trend att fler vill bli mer självförsörjande och odla sina egna grönsaker. Nu är vi betydligt fler som vill ha makt över, åtminstone en del av, maten vi äter.

Hur blir man självförsörjande på grönsaker?

Det korta svaret är att skaffa dig en yta där du kan odla och bara börjar. Varje resa börjar med ett första steg. Du kommer lära dig längs vägen. Så länge du går hyfsat i rätt riktning så kommer du nå ditt mål förr eller senare.
När jag och Martin började vår odlingsresa var vi noviser och hade vi inget mål att bli självförsörjande på grönsaker. Vi bara odlade. Vi testade oss fram, tittade på några Youtube videor och gjorde några snabba sökningar på nätet. Vi sådde frön för glatta livet, vattnade då och då samt gödslade till och från. Trots vår okunskap, eller kanske tack vare, sprutade grönsakerna ur jorden. Helt plötsligt stod vi där med så mycket mat. Det var då vi insåg att det svåra är inte att odla mat, det är att lyckas äta upp allt man odlar.
Sommaren 2019 fyllde vi bilden med flera olika sorters squash och pumpa som vi odlat på kolonistugan. Vi har fortfarande några nakenfröpumpor och spagettipumpor kvar.

Ändra sitt tankesätt

Att vara självförsörjande på grönsaker innebär att man måste avstå från vissa grönsaker vissa delar av året. Bara här vänder nog många i dörren och tänker att då är självförsörjning inte något för mig. Vi är så vana vid att ha tillgång till samma typer av grönsaker året runt. Behovet av att tålmodigt vänta på det man längtar efter har i stort sett försvunnit från dagens samhälle. När man odlar sin egen mat inser man fort att ordspråket ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” stämmer så väl. Aldrig någonsin har en tomat smakat så gott som den första solvarma tomaten man kan skörda. Grönsakerna jag odlar är så otroligt mycket godare än de som går att köpa i affären att jag inte känner att jag avstår från något. Jag är inte sugen på smaklösa importerade tomater vintertid. Framförallt inte när jag kan frossa i så många andra smakfulla grönsaker som står redo att skördas eller finns lagrade. Men är det så att man verkligen vill ha färska tomater i december så finns det inget som hindrar att du köper det. Att vara självförsörjande på grönsaker innebär inte att du aldrig får köpa grönsaker. Det betyder att du inte behöver göra det. Du får makten att välja. Ju mer du odlar desto större makt får du över maten du äter. En annan bonus är att ditt matkonto kan minska dramatiskt.

Alla har vi olika förutsättningar

Alla har inte möjligheterna att bli helt självförsörjande på grönsaker. Det kräver ju ändå att man har en yta att odla på. Ytan behöver dock inte vara så stor som man först kan tro. Enligt en studie från högskolan i Gävle så behövs endast 500 kvm odlingsyta för att en familj på två vuxna och två tonåringar ska kunna bli självförsörjande på grönsaker. Detta innebär att de allra flesta som bor i villa har ytan att tillgå. Även de som inte har en tomt att tillgå kan bli självförsörjande. Jag och Martin skaffade en kolonistuga när vi bodde i radhus. Min mor har fått lov att ställa upp några pallkragar på bostadsrättsföreningens mark. Du kanske har en faster med en stor trädgård där du kan få en plätt att odla på? Eller så nöjer du dig med att odla i fönstret och vara självförsörjande på chili. Om du har odlingsytan men inte orken kan du fråga vänner, grannar eller brorsonen om de inte vill odla tillsammans med dig dela på arbetet. Eller så nöjer du dig med att odla i några enstaka krukor eller upphöjda odlingsbäddar. Nästa år kanske du har mer ork eller så har du lyckats övertala någon att odla med dig?

Första gången jag och Martin försöker odla var när vi bodde i ett radhus i Nyköping. Året var 2016 och vi odlade monstertomater, lite kryddor, sallat och sommarmorötter. Det blev en himla massa mat på bara några kvadratmeter och vi har sen dess varit självförsörjande på tomater och tomatbaserade produkter. (Förutom ketchup, jag lyckas aldrig få till rätt konsistens och rätt smak, det blir en god tomatsås, men inte ketchup.)

Hur mycket behöver jag odla?

Om du googlar på ”hur blir man självförsörjande på grönsaker” hittar du en mängd olika artiklar och komplicerade uträkningar i exakt hur många kvadratmeter av X grönsaker respektive Y grönsak du behöver odla för att kunna vara självförsörjande. Hade jag haft dessa framför mig i början av min odlingskarriär hade jag storknat och förmodligen tappat all lust att odla. Jag vill inte behöva räkna ut hur många plantor spenat jag behöver så för att kunna skörda 20 kilo spenat (vilket tydligen något ett hushåll på två vuxna och två tonåringar äter på ett år). Innan jag började odla åt jag typ aldrig spenat. Jag visste inte heller vad pak choi var för något. Nu är det en av mina favoritgrönsaker (pak choi är en sorts kål).

Problematiken med alla dessa uträkningar är att de inte tar hänsyn till att du kommer äta på ett helt annat sätt när du odlar dina egna grönsaker. När du har mängder av saftiga solvarma tomater att skörda kommer du äta betydligt mer tomater än du gjort tidigare. Om du har 20 kilo purjolök i landet och ingen röd lök för skörden gick dåligt kommer du använda purjolök i tacosen och inse att det är väldigt gott. Eftersom egenodlade palsternacka smakar oändligt mycket godare än köpta kommer du äta 10 gånger så mycket palsternacka. Därtill kommer du kunna frossa i grönsaker som annars är väldigt dyra att köpa, typ ekologisk paprika. Vi skördade 10-tals kilo förra året och vi har ätit upp nästan allt.

Inlagd paprika är något av det godaste som finns och något som jag aldrig hade ätit om jag inte odlade mina egna grönsaker.
Så mitt svar på frågan är: Odla så mycket du orkar och har plats för av grönsaker du tycker om och äter mycket utav. Skulle det blir på tok för mycket av en grönsak så kommer dina grannar och vänner bli jätte glada av att få ta del av skörden. Förutom när du kommer med tredje matkassen full med squash… Det blir alltid för mycket squash. Dock inte för oss som har höns. De blir överlyckliga när jag kommer med tredje matkassen full av squash. Så odlar du för mycket squash, hör av dig till någon som har höns. De kommer älska dig!
Våra höns har blivit lite bortskämda nu. Två gånger i veckan hämtar vi frukt och grönt som inte längre är tjänligt som livsmedel från Ica Nära i Katrineholm. Vi har fixat till olika ”kompost-ramar” inne i hönsgården. Materialet vänds och flyttas en gång i veckan. Så det som hönsen inte äter upp blir mat till maskar och andra nedbrytare som skapar fin jord som vi kan använda i vår trädgård för att odla fram nya grönsaker.
PS. Om du vill ha mer löpande uppdatering om gården och vår småskaliga grönsaksförsäljning rekommenderar jag dig att följa gården på Instagram och Facebook