Våra djur

Bor man på landet känns det nästan obligatoriskt att man har höns. De är en mycket viktig del i kretsloppet på gården. Det är även våra kalkoner, myskankor, får och bin. Alla har sin plats och bidrar till att helheten blir större än delarna.

Balthazar

Den 24 mars 2021 blev vi spontant välsignade med att få ta hem lilla Balthazar. Han är en Miniature american shepherd, alltså en liten vallhund. Han har dock inget intresse av att valla fåren. Han jagar hellre sork och rovfåglar. Det blir perfekt att ha fruktträdgården som en enorm hundrastgård och förhoppningsvis skyddar han myskankorna från duvhöken och fruktträdgården från sorken.

Myskankor

När vi fick hem vår lilla flock myskankor var namnet på draken given. Där stod han i sin rockabilly frisyr och vickade på rumpan. Elvis och hans damer går fritt i fruktträdgården tillsammans med kalkonerna.

Höns

Våra höns lägger i ägg regnbågens alla färger (nästan). Vi får vita, ljusbruna, ljusblå, gröna och choklad bruna ägg. 

Hönsen har en särskild plats här på gården. De är våra kompostkvarnar och hjälper oss att skapa kompost och gödsel till våra odlingar.  Vi tar även hjälp av dem för att gödsla upp och förnya den gamla vallen. Det ger bättre bete till både fåren och kaninerna!

Kalkoner

Det var kärlek vid första ögonkastet och mysigare befjädrade vänner går inte att hitta! Vi har idag sju damer och en tupp som går i fruktträdgården tillsammans med myskankorna. 

Mamma (Freja), Blue, Charlie, Delta, Echo, Lexi och Idun är av rasen bronze kalkoner. Kalkontuppen, som ännu inte fått något namn, är en svart kalkon.

Kaniner

Vi har tre kaniner av rasen Ny Zeeland. Max, Ruby och Aurora (på bilden).

Kanin är ett av de mest klimatsmartaste köttet som finns. De äter i stort sett bara sly och lite gräs/ogräs och rester från trädgården. En stor favorit har varit majsstjälkarna.

Bin

Vi har lite annorlunda bihållning.

Vi tycker att det är viktigt att bina får ha kvar en del honung vid övervintring. Honung är rik på en massa nyttigheter, det är ju en av anledningarna till att vi människor äter den, därför är det viktigt för oss att våra bin övervintras på minst 40% egen honung och resten ekologiskt socker.

Gutefår

Januari 2022 flyttade Urd (ursprunget), Verdandi (varandet) och Skuld (det som komma skall) till gården. De är döpta efter de tre ödesgudinnorna i nordisk mytologi, nornorna.

I slutet av mars 2022 fick Skuld sin Framtid och den 13 april 2022 fick Verdandi sin Núna.

Se mer på vår Youtube