Oasen på Åsens blogg
traktor.jpg

Vi är idioterna utan en traktor

Jag vill börja det hela med att ingen, vad jag vet i alla fall, har kallat oss för idioter. Det är bara så jag känner mig för tillfället.

Gården är ca 4,5 hektar stor, varav ca 2 hektar är jordbruksmark. Att man bruka 2 hektar jordbruksmark för hand tar långt mycket mer tid än vad vi har att lägga på det. Men det har gått ganska bra att ta in hjälp utifrån när det behövts.

I sommar fick stackars C slå ängen långt in i sommarnatten. Vad skulle man göra utan snälla vänner som ställer upp i tid och otid?

Vi har ingen traktor av flera anledning. De är dyra. Vi har ”ingenstans” att ställa den. Varken jag eller Martin vet hur man kör en traktor. Ingen av oss kan meka. Jag tycker inte att vi behöver en. Detta trots att jag numera memorerat Martins lista över anledningar till att vi behöver en traktor. Flytta grus, ensilagebalar och ibc-tankar. Det underlättar vid byggnationen av vagnsskjulet samt vid byte av taket på gäststugan. Vi kan slå vår äng själva. Skotta snö. Och så vidare.

Jag vill inte ha någon traktor av många skäl men mest för att jag är typ allergisk mot att skaffa nya tekniska prylar. Min älskade stationära dator byggdes ihop av en vän för över 8 år sen. Varför byta ut eller uppgradera datorn när den funkar? Eller funkar hyfsat åtminstone. Den är tydligen så gammal att Windows nu frånsagt sig allt ansvar gäller uppdateringar och det går inte att köra Spotify på datorn längre av någon bizzar anledning. Och ska jag redigera filmer måste jag spara löjligt ofta då grafikkortet verkar kunna hänga sig ibland. Men den funkar! Typ.

Så varför skaffa en traktor när vi klarat oss utan en i 2,5 år? Eller egentligen var mitt ursprungliga argument till att inte skaffa en traktor de faktum att Ridgedale i Värmland inte har någon. Eller åtminstone inte haft. För er som inte känner till Ridgedale rekommenderar jag varmt att tittar lite på deras YouTube kanal. Herre min gud vilken ambitiös karl!

Även om ingen (hoppas jag) tycker att vi är idioter som inte har en traktor så är det några som tycker att nu kanske det är dags för oss att skaffa en. Vi har fått hjälp från några vänner som börjat leta lite åt oss. Igår var vi hos Martins syster och hennes man. Där blev det en massa mera prat om traktorer. Allt är typ grekiska för mig och jag blir både ledsen och frustrerad av att inte förstå. Men jag varken vill eller orkar sätta mig in i det hela. Så jag får skylla mig själv lite. Å ena sidan är det bra en gamla hederlig liten traktor som är lätt att laga. Å andra sidan är en ”kina-maskin” som vi kommer klara av att köra kanske bättre? Visste ni att det finns traktorer som har 16 olika växlar för att köra framåt och fyra för att backa?! Då kanske det är bättre med en traktor som har en spak med en sköldpadda och hare på? Men min känsla säger att det är bättre med en gammal hederlig traktor som är enkel att laga (för den som kan sånt) än en nyare traktor med mycket el-komponenter som säkert är skit dyr att laga. Men vad vet jag.

Hade vi inte fått hjälp med att leta efter en traktor så hade vi säkert blivit i lurade att köpa en traktor med tre hjul som bara går att köra baklänges för alldeles för mycket pengar. Nu har vi ett gäng vänliga själar som hjälper oss leta och vi har ytterligare ett gäng traktorgalna grannar vi kan rådfråga. Så även om jag är motvillig till att köpa en traktor så är jag oändligt tacksam för att vi har dem som vill hjälpa idioterna som försöker driva en liten gård med stora ambitioner utan en traktor…

Fler blogginlägg om liknande ämnen: