Världens lyx att kunna skörda färska gröna blad en snöig dag i februari. |
Hur blir man självförsörjande på grönsaker?
Sommaren 2019 fyllde vi bilden med flera olika sorters squash och pumpa som vi odlat på kolonistugan. Vi har fortfarande några nakenfröpumpor och spagettipumpor kvar. |
Ändra sitt tankesätt
Att vara självförsörjande på grönsaker innebär att man måste avstå från vissa grönsaker vissa delar av året. Bara här vänder nog många i dörren och tänker att då är självförsörjning inte något för mig. Vi är så vana vid att ha tillgång till samma typer av grönsaker året runt. Behovet av att tålmodigt vänta på det man längtar efter har i stort sett försvunnit från dagens samhälle. När man odlar sin egen mat inser man fort att ordspråket ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” stämmer så väl. Aldrig någonsin har en tomat smakat så gott som den första solvarma tomaten man kan skörda. Grönsakerna jag odlar är så otroligt mycket godare än de som går att köpa i affären att jag inte känner att jag avstår från något. Jag är inte sugen på smaklösa importerade tomater vintertid. Framförallt inte när jag kan frossa i så många andra smakfulla grönsaker som står redo att skördas eller finns lagrade. Men är det så att man verkligen vill ha färska tomater i december så finns det inget som hindrar att du köper det. Att vara självförsörjande på grönsaker innebär inte att du aldrig får köpa grönsaker. Det betyder att du inte behöver göra det. Du får makten att välja. Ju mer du odlar desto större makt får du över maten du äter. En annan bonus är att ditt matkonto kan minska dramatiskt.
Alla har vi olika förutsättningar
Alla har inte möjligheterna att bli helt självförsörjande på grönsaker. Det kräver ju ändå att man har en yta att odla på. Ytan behöver dock inte vara så stor som man först kan tro. Enligt en studie från högskolan i Gävle så behövs endast 500 kvm odlingsyta för att en familj på två vuxna och två tonåringar ska kunna bli självförsörjande på grönsaker. Detta innebär att de allra flesta som bor i villa har ytan att tillgå. Även de som inte har en tomt att tillgå kan bli självförsörjande. Jag och Martin skaffade en kolonistuga när vi bodde i radhus. Min mor har fått lov att ställa upp några pallkragar på bostadsrättsföreningens mark. Du kanske har en faster med en stor trädgård där du kan få en plätt att odla på? Eller så nöjer du dig med att odla i fönstret och vara självförsörjande på chili. Om du har odlingsytan men inte orken kan du fråga vänner, grannar eller brorsonen om de inte vill odla tillsammans med dig dela på arbetet. Eller så nöjer du dig med att odla i några enstaka krukor eller upphöjda odlingsbäddar. Nästa år kanske du har mer ork eller så har du lyckats övertala någon att odla med dig?
Hur mycket behöver jag odla?
Om du googlar på ”hur blir man självförsörjande på grönsaker” hittar du en mängd olika artiklar och komplicerade uträkningar i exakt hur många kvadratmeter av X grönsaker respektive Y grönsak du behöver odla för att kunna vara självförsörjande. Hade jag haft dessa framför mig i början av min odlingskarriär hade jag storknat och förmodligen tappat all lust att odla. Jag vill inte behöva räkna ut hur många plantor spenat jag behöver så för att kunna skörda 20 kilo spenat (vilket tydligen något ett hushåll på två vuxna och två tonåringar äter på ett år). Innan jag började odla åt jag typ aldrig spenat. Jag visste inte heller vad pak choi var för något. Nu är det en av mina favoritgrönsaker (pak choi är en sorts kål).
Problematiken med alla dessa uträkningar är att de inte tar hänsyn till att du kommer äta på ett helt annat sätt när du odlar dina egna grönsaker. När du har mängder av saftiga solvarma tomater att skörda kommer du äta betydligt mer tomater än du gjort tidigare. Om du har 20 kilo purjolök i landet och ingen röd lök för skörden gick dåligt kommer du använda purjolök i tacosen och inse att det är väldigt gott. Eftersom egenodlade palsternacka smakar oändligt mycket godare än köpta kommer du äta 10 gånger så mycket palsternacka. Därtill kommer du kunna frossa i grönsaker som annars är väldigt dyra att köpa, typ ekologisk paprika. Vi skördade 10-tals kilo förra året och vi har ätit upp nästan allt.
Inlagd paprika är något av det godaste som finns och något som jag aldrig hade ätit om jag inte odlade mina egna grönsaker. |