Oasen på Åsens blogg
20190503_082519_.jpg

Att odla i en helt ny köksträdgård

Det är mitten av maj och det snöar här i Södermanland. Det är tredje våren nu här på gården och ingen vår har varit den andra lik. I maj 2018 hade vi högsommarvärme och året efter började månaden med ett vinterlandskap. I år har det varit mer vinter i maj än vi hade i januari. Inget år är den andra lik. Och med klimatförändringarna så lär vi aldrig mer ha en normal maj, vad nu en normal maj skulle vara för något? 

Det tillhör inte det vanliga att det ligger snö på körsbärsblommor…


Inte nog med att vädret aldrig är sig lik så är varje trädgård och därtill varje odlingsplats i trädgården unik. Jag och Martin anlägger nya bäddar hela tiden och med varje ny bädd man nybörjare igen. Ja ha, vad kommer trivas att växa här? När kommer sista/första frosten? Hur länge är platsen solbelyst? Är platsen vindskyddad? Dessa faktorer är ändå förhållandevis enkla saker att lista ut, men hur är jorden? Eller i vårt fall ”substratet” som plantorna ska växa i. De flesta av våra bäddar är helt nya och består till största delen av kasserat ensilage. I några bäddar har vi jord, nästan jord eller fårgödsel. Ingen bädd är den andra lik. Hur ska jag veta vad som vill växa var för att få optimal skörd? 

Svaret är jag vet inte. Jag kan gissa mig till vissa saker utifrån de experiment vi har gjort tidigare år, men jag är fortfarande ny på att odla grönsaker och framförallt ny på att odla grönsaker här på gården. På två år hinner man lära sig mycket men jag är långt från fullärd. Jag kan t.ex. inte svara på hur man bäst odlar t.ex. brytbönor men, jag kan berätta hur jag gjorde förra året. Om det funkar i någon annans trädgård vet jag inte. Jag är inte ens säker på om jag lyckas odla brytbönor på samma sätt i år igen. 

Förra året planterade vi brytbönor i en bädd som bara bestod av ensilage. Vi gjorde små rännor i ensilaget där vi fyllde på med kanske 5-6 cm jord och satte sedan ner plantorna. Efter bilden togs täckte vi den lilla jorden med gräsklipp.
Det här är den första bädden vi anlade på gården, en sparrisbädd. ”Matjorden” här är väldigt sandig och övergår snabbt till ren sand. Här är det näringsfattigt och dräneringen är på tok för effektiv för att det ska gå bra att odla en snustorr sommar.
På lupinbekämpardagen 2019 passade vi på att slå två flugor med en smäll. Vi bekämpade en invasiv främmande art och kunde skapa två nya bäddar med ”avfallet”. Vi fyllde pallkragarna med lupiner, packade väl och toppade sedan med ca 10 cm jord. Blev kalasfina odlingsbäddar!

Södra köksträdgården blir till

Under påsken anlade vi södra köksträdgården. Den är ca 160 kvadratmeter stor och är anlagd direkt på gräsmattan. 

Nästan klart. Lite mer tidningar och flis på gångarna och lite mer ensilage i bäddar är köksträdgården redo för plantering!

Helt tekniskt sett så kan jag nog inte kalla det för en gräsmatta. Stora delar var sönderkörd av diverse stora maskiner (vi har fixat avloppet, grävt ner ytjordvärme samt gjutit plattan till utbyggnationen på huset). I ena hörnet av ”gräsmattan” har vi haft höns och därefter ungtuppar som gödslat och sprättat ner två eller tre ensilagebalar. I de hörnet, vårt blivande kålkvarter, borde vi ha fin jord. 

Casanova och hans damar fick äran att påbörja arbetet med att anlägga södra köksträdgården våren 2019. På bara några veckor dödade de ut gräset, myllade ner flera hundra liter sågspån (isolering från gäststugan), en halv ensilagebal samt gödslade backen. Under sommaren täckodlade vi potatis här. Det blev väldigt mycket blast, men även en hel del potatis.
På hösten 2019 hade vi ett nytt arbetsgäng som fick bearbeta en större yta. Under två månader myllade ungtupparna ner nästan två ensilagebalar och sprättade sönder de gamla potatisbäddarna.

Att bo på landet har många fördelar, bland annat alla underbara grannar! Alltid är det någon som har något de vill bli av med men som någon annan behöver. Underbara grannarna blir fort nya vänner. Under vårvintern hade vi lyckan att hämtat hem flera släpkärror fulla med fårgödsel. Gödseln har vi lagt direkt med ”gräsmattan” med tidningar eller kartong emellan. Och vips så hade vi skapat bäddarna för sallat- och lökkvarteret. Det ska bli jätte spännande att testa att odla i det. Gödslet är fläckvis mycket välbrunnen och fläckvis ganska färskt. Det kommer antingen gå super bra eller jätte dåligt. Den som lever får se. 

Svart guld! Eller rättare sagt fårgödsel. Kan ni tänka er vilken skillnad det kommer vara att odla i det istället för sanden som ni ser längst ner i högra hörnet?

Bäddarna i de övriga två kvarteren (”rotfrukter” och baljväxter) består till största delen av ensilage. Vi har dock lyckats skrapa ihop lite jord till majsbädden i rotfruktskvarteret. Jag tänker att de kanske står lite stadigare om vi kan sätta dem i mer än bara ensilage. Även mittenbädden där vi satt potatis fick lite jord som vi lyckades skrapa ihop.

Naturen är inte exakt och inte vi heller. Vi tager vad vi haver eller kan få tag på och gör det bästa av saken. Bäddarna i södra köksträdgården varierar stort i kvalité gällande näring och förmåga att hålla fukt. Vi får helt enkelt utvärdera längs med vägen. Gödsla lite extra där det behövs och be till gudinnan att det regnar lagom mycket i sommar.

Emellan alla bäddar har vi flisade gångar. Att få tag på flis verkar vara hur enkelt som helst på vissa platser i landet. Tyvärr har jag fått söka med ljus och lykta för att hitta något överhuvudtaget och därefter hitta något som inte kostar skjortan. Efter mycket om och men så hittade vi några som sålde flis till en rimlig peng. Problemet var bara att de var lokaliserade i Finspång, typ 6,5 mil här ifrån, enkel väg. Prislappen slutade på cirka 11 000 kr för 40 kubik flis inklusive frakt. Inte direkt gratis. Men mycket billigare än om vi hade lagt t.ex. stenplattor och att ha gräs i gångarna är inte hållbart i längden. Att försöka flisa allt material till gångarna själv med vår kompostkvarn hade tagit flera år tid. I framtiden hoppas vi på att hitta en bra och rejäl flistugg som inte behöver en traktor så att skapa allt kompletteringsflis själva.

En lycklig odlare! Lastbilschaffören var snäll nog och delade upp flisen i två högar. En på norra sidan huset (bilden) och en på södra sidan. 40 kubik flis är mycket! Men det går åt! Nu när vi flisat större delen av köksträdgårdarna är det inte mycket kvar och vi inser att vi kommer vara tvungna att köpa ett till lass om vi ska kunna flisa lite runt tunnelväxthuset och i vår blivande marketgarden.

Trots vädret så har vi ändå börjat plantera ut i södra köksträdgården. Först ut var lite kålrabbi som stått och stampat i i krukor i tunnelväxthuset. Därefter planterade vi små kålrotsplantor som var alldeles missfärgade av närings- och vattenbrist. Nu någon vecka senare ser de mycket gladare ut. Kylan verkar vara på väg bort nu och vi hoppas på att kunna sätta ut ett gäng av plantor i helgen. Bondbönor, ärtor, sockerärtor och en mängd sorters kål väntar ivrigt på att få komma ut och sträcka på rötterna istället för att trängas i pluggbrätten och krukor. Snart så är det vår på riktigt…

De små kålrötterna ser mycket gladare ut nu!

Jag vet att jag varit dålig på att uppdatera bloggen, men jag försöker vara desto bättre på att lägga upp bilder på Instagram och gårdens Facebook sida. Jag ska verkligen försöka vara bättre på att skriva inlägg, och göra fler videor till Youtube. Jag har filmat massor! Ska bara hitta tid, ro och ork att skriva mera och redigera videor.