Oasen på Åsens blogg

Hösten är här!

Att hösten är här har inget missat, trots att det för tillfället är strålande solsken och ca 18 grader varmt. Löven på träden har de mest makalösa färgerna och överallt i trädgården och i skogen finns det mat att skörda.


Årets odlingar har inte alls gått som jag har tänkt mig. Även om jag egentligen inte hade något särskilt mål så känns det lite som om jag misslyckats på något vis. Möjligen kan det vara på grund av att det torra sommaren tog musten ur såväl växterna som mig. De var liksom inte roligt att odla när allt man var tvungen att göra va att vattna och hoppas på att inget dog. Det mesta har klarat sig. Vissa skördar har till och med blivit riktigt bra, på kolonistugan ska det läggas till. Täckodling och lerjord var A och O denna sommar om man ville ha någon skörd tror jag.

All lök blev kalas fin! Bortsett från att purjolöken och vitlöken angreps av någon sorts larv. Vitlöken lyckades vi behjälplig stoppa angreppet men vi upptäckte inte angreppet på purjolöken förrän det va försent. Vi skördade rubbet i juli tror jag och gick igen allt. Va tvungna att slänga mer än hälften av våra tjocka fina purjolök. Resten hackades upp och hamnade i frysen. Den gula, frösådda, löken levererade i år i igen. Jätte stora lökar blev det!

En del av lökodlingen i början av juni på kolonistugan. Gul lök till vänster och två olika sorters purjolök till höger.


Alla bönor gick också bra. Vi fick en fin skörd av både bondbönor, spritbönor och störbönor. Dock inte märgärtor eller sockerärtor. Vi var inte på kolonin tillräckligt ofta för att kunna skörda. Nästa år kommer vi endast ha bondbönor och spritbönor på kolonin. Mindre stress att skörda kontinuerligt.

Det är verkligen inte en bra idé att odla höga bönor eller sockerärtor om man inte har en bra plan på hur man ska få ihop det. Störbönorna växte som gud vet vad som hade omkull vår ”fina” anordning flera gånger under sommaren. Nu kommer vi enbart att odla låga sorter… alternativt måste vi bygga en betydligt bättre anordning…


När det kommer till kålen kan vi egentligen inte klaga. Det har gått helt ok. Stora plantor som klarat sig bra utan angrepp. Först hade vi nät, men det växte snabbt ur den. Vi tog då bort nätet och kört med turex ett par gånger. Dock borde vi kört någon gång mer då flera plantor har massor av larver nu, trots att det varit någon frostnatt. Däremot har vi inte lyckats få några jätte huvuden av broccoli, inte ens ett ”stort” huvud. Odlade flera olika sorter i hopp om att göra någon typ av utvärdering. Men det är omöjligt när alla plantor ger sporadiskt med små huvuden. Nästa år ska vi odla all kål på gården. De få plantor vi odlat här har vi inte täckt. Några enstaka gånger med turex och så klämma ägg har varit väldigt framgångsrikt. I stort sett inga angrepp. Förutom jordloppor. Här tog de över totalt i somras. Misslyckades totalt med kålrabbi, pak choi, majrova och rädisor pga skit lopporna.

Bättre lycka med vinterodlingen tänkte jag. Men jag har varit lite väl sen med flera sådder samt de som såddes i tid förstördes av höns på rymmen… På tal om höns så är det nog det som stressar mig mest nu när all grävningsarbete runt huset är avklarat. Vi var ju tvungna att riva det gamla hönshuset. Det var i extremt dåligt skick. Tanken var först att bygga upp ett nytt hus på samma plats men när vi tänkte efter så insåg vi att vi faktiskt kan välja vårt som är lämpligast att ha hönshuset. Och placeringen av det gamla vår allt annat än optimalt. Så nu ska vi bygga ett nytt nere på ängen och i frukt- och bärträdgården. Grävarna har fixat schakt för el samt grävt ut så att vi kan lägga bärlager och gjuta grund. Varför denna stress då? Jo, tid och pengar. Vi hade inte alls i planeringen att behöva lägga en herrans massa tusenlappar på ett nytt hönshus eller tiden det tar för att bygga nytt. Vi har ju sjuttio tusen andra saker på vår att-göra-lista. Som att plantera:

  • Sju rabarberplantor som vi sått från frö
  • Minst 20-25 bärbuskar (vinbär, krusbär, saskatoon/bärhäggmispel och gojibär/bocktörne)
  • Nästan 20 träd (lönn, oxen, fläder och valnöt)
  • Flytta den pytte lilla purjolöken som växt på friland här på gården ner till tunnelväxthuset 
  • Hundra nånting frösådda sparris i en ny sparrisbädd alternativt i större krukor för övervintring


Puh! Att-göra-listan tar aldrig slut. Men jag ska verkligen se till att påminna mig mer ofta om hur sjukt bra liv jag har. Jag längtar numera aldrig efter helg eller semester. Jag har lyckats få ihop ett liv där vardagen är precis lika underbar som ledighet och semester. Jag önskar att fler kunde få chansen att leva livet efter sina och familjens behov istället för att behöva anpassa sig efter ett jobb…

2 Comments

  1. Hej Marre, kan inte sån här ströbädd i växthuset lösa era hönshusproblem i vinter? https://blogg.land.se/bondjantan/gladjehus/aret-runt-i-gladjehuset-2/

  2. Jag har läst om glädjehuset. Tycker att det är en toppen idé och en del en av våra höns går redan i halva tunneln och klarar sig nog fint där året ut. Så kallt brukar det inte vara i dec här. Och ryktet säger att kalkoner vägrar gå in även om det är snöstorm och massa minusgrader. Så dom är jag inte heller oroliga för. Det är värre med Plutt och hennes nio vänner. De behöver någon skyddad plats och de går med största sannolikhet inte att få ihop med dem om går i tunnelväxthuset… Men det löser sig på något vis. Martin är helt övertygad om saken och han brukar oftast ha rätt. Håller tummarna för att det är så även denna gång

Comments are closed.