Oasen på Åsens blogg

Demolering av hönshus och grävarbeten

Jag vill börja med att säga att skottet kom inte alls i greves tid och stackars kalkonen är nu begraven i tunnelväxthuset under mitt nya persikoträd. Det känns skit trist! Så nära men ändå så långt ifrån. Men döden är ett faktum i livet som man inte kommer undan. Det är bara att gilla läget, torka tårarna och gå vidare.

De tråkiga nyheterna fortsätter dock. Vår renovering av hönshuset blev demolering av hönshuset. Tanken va först att vi skulle ”fusk-fixa” i år när vi har så mycket annat på tallriken. Lappa och laga lite smått och måla ett nytt lager med kalkfärg. Så skulle vi renovera huset på riktigt nästa år. Men när vi började rensa ut hönshuset insåg vi att både inner- och ytterpanelen samt innertaket va i ruskigt dåligt skick. Plan B blev att ta ner panelen och hoppas på att stommen är ok. Problemet med plan B var att det fanns ingen stomme. Huset bestod av stående ytterpanel, stående grova brädor och liggande innerpanel. Och allt var bortom all räddning. Tre glada män, två tigersågar, en slägga och ett spännband senare så förvandlades hönshuset till en stor hög bråte. En vecka senare så har två stora container fyllts med träavfall och kvar stod en betongplatta och två lägre betongväggar. Dessa har bilats bort i en rasande fart av Martin.

Vårt söta lilla hönshus/svinstia/utedass gick tyvärr inte att rädda. Nu måste vi bygga nytt!


Men allt är inte grått och tråkigt. Vi har äntligen fått el på övervåningen, en ny elcentral i källaren och grävningsarbetena på gården har påbörjats! Vi har just nu en stor vallgrav runt halva huset, vår urintank är nedgrävd och P håller på i skrivande stund att såga upp vår nya ingång till källaren. Helt plötsligt bara rasslar det till när det kommer till renoveringen av gården. Hittills känns det som om vi har pillat och gjort fina penseldrag. Grundarbete som tagit mycket tid. Nu slabbas det med färg överallt. Dammet från grävningen virvlar runt i höststormarna och belysningen i vardagsrummet svajar på grund av alla kraftiga elverktyg som drivs av Martin och P. Jag släcker taklampan, skriver klart och går upp en våning för att blicka ut över våra ägor som lysts upp av fullmånens sken. Hur hamnade jag här?

Det är mycket som ska grävas. Huset ska dräneras, ny avloppsledning, ny inkommande el, dra el och vatten till ladugården, anlägga ytjordvärme och gräva ner septiktank.