Som om det inte vore nog en covid-19 så är det även ett utbrott av fågelinfluensan just nu. Sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar. Den lågpatogena formen av virus orsakar vanligen endast milda symtom. Den högpatogena formen leder till mycket hög dödlighet, orsakar epidemier som kan spridas snabbt och därmed förstöra fjäderfäindustri. Höns, ankor, kalkoner m.fl. kan smittas av fågelinfluensa genom att de kommer i kontakt med smittbärare vilda fåglar eller deras avföring. (Källa Jordbruksverket)
Skyddsnivå 2 gäller i hela Sverige från och med den 6 november 2020. Skyddsnivå 2 innebär att alla fjäderfä och hägnat fjädervilt ska hållas inomhus eller motsvarande. Hobbyfåglar behöver enbart hållas inhägnade, men foder och mat ska ges inomhus. Med hobbyfåglar menas fåglar som hålls för ägg och kött som enbart används i det egna hushållet och sällskapsfåglar. Säljer eller ger man bort ägg måste alltså hönsen vara inomhus (eller motsvarande).
När skyddsnivån höjdes i Sverige i början av november var det endast fall av fågelinfluensan nere på kontinenten. Risken för att våra befjädrade vänner skulle bli smittade bedömde vi som låg. Vi valde därför för att sluta sälja ägg för att hönsen skulle få fortsätta gå i sin stora voljär med kompostsystem och så att kalkonerna och myskankorna skulle få gå kvar i fruktträdgården (som är inhägnat). Vi ser ju mycket hellre att våra fåglar har gott om utrymme än att vi får sälja överskottet av ägg.
Den 17 november konstaterades dock fågelinfluensan i en kalkonbesättning i Skåne. Hela besättningen på 4500 fåglar fick avlivas. Vilken mardröm. Det har även konstateras fågelinfluensa hos vilda fåglar på flera platser i Sverige, som närmast på Gotland. Statens veterinärmedicinska anstalt bedömer att smittan troligen är relativt utbredd hos vilda fåglar i Sveriges kustområden. De är ju inte bra någonstans!
Risken för att våra djur ska smittas av vilda fåglar har därmed ökat dramatiskt och vi har därför valt att stänga in dem. Lyckligtvis så har vi sedan tidigare två utegårdar på 16 kvm vardera som klassificeras som ”motsvarade till inomhus”. Utegårdarna har tak och putsnätet, vilket innebär att inga vilda fåglar kan ta sig in och bajsa där hönsen går och äter. Vi gör vårt bästa för att in dra in smittan till dem t.ex. genom att har vi särskilda stövlar som bara får vara inne i hönshuset och deras utegård. I helgen kommer vi att dela upp våra 28 höns och 3 tuppar i två grupper. Detta för att sprida ut dem till varsin utegård. Våra höns har annars en tendens till att alltid vara där alla andra är och risken finns att en utegård är helt tom och den andra full av höns. Vi har anlagt kompost i bägge utegårdar. Vi ska ösa in ett rejält lager av ensilage och så får de frukt och grönt som inte längre kan säljas som livsmedel från Ica Nära i Katrineholm varje vecka. (Du kan se en kort filmsnutt på våra höns på Instagram)
Myskankorna har fått en väldigt provisorisk lösning, men som ändå ger dem gott om utrymme, en liten damm och det håller dem säkra från vilda fåglar. Kalkonerna har vi byggt ett helt nytt hus och utegård till som är helt småfågelsäkert. Det nya huset är ca 16 kvm och utegården 13,5 kvm. Huset har ingen dörr, istället en väldigt stor öppning så att ”inne” och ute känns som samma utrymme. Nu är alla våra befjädrade vänner så säkra som möjligt. Både hönsen och ankorna verkar inte brydda över att de fått tillgång till mindre yta. Kalkonerna däremot är lite mer svårflörtade. De vill helst knata runt och beta de lilla gräs som finns. Eller ligga under hasselbuskarna. Att jaga äpplen har dock blivit en ny sysselsättning i deras utegård. De är så söta när de försöker äta äpplena och så rullar de iväg från dem.
Nu när vi ändå måste hålla hönsen, myskankorna och kalkonerna instängda så kan vi lika gärna sälja överskottet av äggen. Vilket känns ganska skönt. Annars hade jag sett framför mig hur vi skulle äta ägg vid alla måltider, varje dag, sju dagar i veckan i ett par månader.
Nu hoppas vi verkligen att fågelinfluensan försvinner fort. Det brukar tydligen lägga sig framåt mars. Då har gräset börjat växa igen och det finns något för kalkonerna och ankorna att beta igen…