Välkomna på en rundtur på gården
Den här bilden togs hösten 2020. Till vänster om huset syns södra köksträdgården och till höger den norra. Mellan dem ligger västra trädgården, där vi odlar snittblommor.
Köksträdgårdarna
Den gamla gräsmattan som omgav huset har nu blivit tre stora trädgårdar. Inte ens i mina vildaste drömmar kunde jag ha föreställt mig hur det skulle se ut idag. Jag minns hur det var många som var avundsjuka på att vi hade så stora ytor att leka med. Själv såg jag det inte alls positivt. Den pyttelilla trädgården vid radhuset var mycket enklare att inreda, fanns ju inte så många alternativ. Här var de oändliga. Där stod vi och tittade ut över den halvdöda gräsmattan i blivande norra köksträdgården och kliade oss i huvudet. Var ska vi börja?
Vi började gräva där vi stod. Först ut blev norra köksträdgården: en lång slingrande bädd som vi fyllde med sparris. Vi har massor av sparris i norra. Runt hundra plantor tror jag. Förutom sparris växer det rabarber, perenn lök, vindruvor, kryddor, medicinalväxter och mängder av månadssmultron i norra köksträdgården. Smultron är godare än jordgubbar enligt mig och ger skörd från midsommar till första frosten. Här finns även amerikanska blåbär, blåbärstry, vinbär, svarthallon, fläder, äppleträd, päron, nektarin, sex persikoträd samt några körsbärsbuskar.
Södra köksträdgården är raka motsatta till norra med alla perenner och organiska former. Här är det raka linjer och annueller som gäller. Ett stilrent mönster som ger illusion att det är ordning och reda på torpet. I verkligheten är det ett strukturerat kaos som råder på gården. En annan skillnad mellan trädgårdarna är att södra anlades över en helg 2020 medan norra fortfarande inte är klart (arbetet påbörjades 2018).
Västra trädgården skulle vi anlägga i år, men förra året vi fick spontant för oss att börja odla grönsaker till försäljning. Bädd efter bädd anlades förra sommaren och fylldes med grönsaker som såldes på bland annat reko-ringar. Tanken är dock att västra ska vara min snittblommeodling. Här växer i skrivande stund flera hundra tulpaner, när de har skördats kommer de ersättas med dahlior och sommarblommor.
Det finns några videor på vår Youtube kanal där ni dels kan se hur vi anlagt köksträdgårdarna.
Fruktträdgården
Vi äger ca 2 hektar gammal vall. Den har slagits genom åren av grannbonden. Men nu har vi tagit tillbaka den och den är allt annat än en tråkig gammal vall. Vi har skapat en 5000 kvm stor fruktträdgård som är inhägnat med 180 cm högt viltnät. Nätet håller inte bara klövviltet ute, det håller också inne våra kalkoner och myskankor. Här är de säkra från räven.
När vi planterade de första trädet våren 2018 (Komet, plommon) trodde jag att det skulle dröja länge innan vi fyllde fruktträdgården med träd, men nu är det nog fullt.
Vi har planterat över 50 olika sorters äpplen, päron, plommon och körsbär. Vi har även planterat hassel, svart valnöt, mullbär, havtorn, blåbärstry, vinbär, krusbär, jostabär, hallon och björnbär.
Även om vi har sagt att det är fullt har vi för avsikt att plantera in fler nötträd samt några persikoträd. Och bärbuskar kan man alltid trycka in någonstans.
Terrassodlingen
Under vintern 2020-2021 har vi jobbat med att anlägga terrassodlingen som är ca 1000 kvm stor. Här ska vi odla en stor del av grönsakerna som vi ska sälja.
Martin må älska att gräva och har smeknamnet ”Marres mullvad”, men även han har sina begränsningar. Vi fick hjälp av en vän med grävare för att göra de tre terrasserna.
Varje terrass ska ha fyra avdelningar med fyra 0,7 x 10 meters bäddar. I den sluttande bädden mellan terrasserna ska det växa spaljérade fruktträd och vinrankor.
Även om detta ska vara en produktionsyta så är det här vår oas, det ska vara vackert och inspirerande. Här ska det växa mer än grönsaker. Jag drömmer om stora humleportaler och mängder av blommor till våra bin.
Allt har dock inte varit guld och gröna skogar. Hösten 2022 bestämde vi oss för att lägga ner två tredje delar av terrassodlingen. Se videon nedan. Senare den hösten fick vi erbjudande att odla åt både Nordfrö och Katrineholms kommun. Så det var bara att bita i det sura äpplet och rensa, rensa och rensa.
Tunnelväxthusen
Där satt jag mitt i vintern 2016 och blickade ut genom fönstret i radhuset, djupt besviken över att jag aldrig skulle kunna få plats med ett växthus i den lilla trädgården vid radhuset. Jag önskade innerligt att jag också skulle ha en plats där jag kunde odla vintertid. Kunna smita ut och fingra på grönsaker även när det är snöstorm ute.
Två och ett halvt år senare satte vi upp mitt första tunnelväxthus (52,5 kvm från Gjordnära) – mitt Wonderland. Ett paradis vinterhalvåret. Att odla i växthus på sommaren är egentligen inte en höjdare enligt mig. Jag älskar sommaren långt mycket mer än vintern, men fram tills nu har vi vattnat allt för hand (alltså ALLA odlingar). Vilket innebär ju varmare och vackrare sommar ju mer kånkande med vattenkannor blir det. Men våren 2020 fick hem bevattningssystem och ytterligare ett tunnelväxthus från Gjordnära.
Inte nog med det, vi har TVÅ caterpillartunnlar på 120 kvm vardera som ska flytta runt på terrassodlingen. Det är lycka! Den ena kommer vi odla tomater och paprika i, den andra kommer förhoppningsvis täckas med kålnät istället för växthusplast.
En solig eftermiddag...
Jag och Martin har kämpat i flera timmar med att rensa bort kvickrot och röllika från terrassodling.
– Jag undrar vad normala människor gör, tänkte jag högt för mig själv. Inte står en vettig människa och sliter så här i flera timmar…
Martin svarar:
– De sitter nog i solen och njuter av ett glas vin.
– Men varför håller vi på med det här?!
Jag muttrade och tyckte att det där vinet kändes som en oändligt mycket trevligare sysselsättning. Framför allt när vi slitit hela dagen och jag är jättetrött.
– För att om 20 år har vi en helt renoverad gård som genererar intäkt oavsett hur världen ser ut. Då kan vi sitta i fruktträdgården och titta ut över paradiset vi skapat och dricka vårt eget vin.
Så sant! Jag kan se det framför mig. Det är fullt av liv på gården. Spaljéer med fruktträd. Humle beklädda störar. Bäddar fyllda med grönsaker och sommarblommor i regnbågens alla färger. Bland de hundratals olika växterna bor småfåglar, ödlor, grodor, insekter och svampar. Det rasslar i det höga gräset i fruktträdgården. Det är inte en sork, det är ett litet kalkonhuvud som tittar upp för att försvinna lika snabbt igen. Det är slående likheterna med dinosaurierna i Jurassic Park.
Här kan jag sitta, som tjuren Ferdinand, i skuggan av fruktträden och lukta på blommorna.