Kurser och föreläsningar
Permakultur i praktiken
Långt mycket mer än bara ”odla i samklang med naturen”
Det är många som associerar permakultur med ”att odla i samklang med naturen”, men det är så mycket mer! Permakultur är ett designverktyg, ett tankesätt, som kan hjälpa oss skapa smarta system där ett plus ett blir lika med tre eller kanske till och med fyra! Permakultur kan tillämpas på sitt liv, företag eller sin trädgård/gård utan att man behöver odla en enda grönsak.
Vad är permakultur? Kortfattat skulle man kunna säga att det är ett verktyg för att hjälpa oss tänka logiskt, praktiskt och långsiktigt. Att utgå från sitt eget liv och platsen man bor på och göra den bästa av de förutsättningar som man har utan att utarma systemet. Men vad innebär det i praktiken? Det är just den frågan som kursen ska ge dig svar på!
Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om vad permakultur och hur du kan implementera det i ditt liv. Vi gör en riktig djupdykning i permakulturens principer (både David Holmgrens och Bill Molisons) för att du ska lära dig tankesättet och hur du kan applicera designverktyget för att hitta regenerativa lösningar som passar just din unika situation. Med hjälp av permakulturens principer kan vi reda ut hur vi kan använda resurser och tillgodose våra behov samtidigt som vi stärker systemet istället för att utarma den.
Kommentarer från tidigare kursdeltagare:
”Nu förstår jag äntligen av permakultur är!”
”Jag rekommenderar definitivt kursen, både till den som inte vet något om permakultur och till den som har hört grunderna tidigare och som vill veta mer om hur man kan göra rent praktiskt.”
Kursen är uppdelad i tre föreläsningar som sänds live på Youtube. Endast de som har länken kan se videon. Alla föreläsningar spelas in och kan ses i två veckor efter respektive föreläsning. Vill man kunna kommentera/ställa frågor under föreläsningens gång måste man vara inloggad på Youtube. När föreläsningen är slut finns möjlighet att hoppa in i ett Google meet möte där det är lättare att föra en diskussion.
Kursledare är MaryAnn Fargo som är certifierad permakulturdesigner och bor tillsammans med sin man Martin på en liten gård utanför Katrineholm som de döpt till Oasen på Åsen. De har sedan 2018 varit självförsörjande på grönsaker, ägg och kött. Gården är uppbyggd med sikte på ett hållbart kretslopp. Genom att använda sig av permakulturens principer har de byggt upp ett komplext nätverk där de olika delarna på gården knyts ihop med varandra. Varje pusselbit har flera värden och tillsammans blir summan större än delarna.
DATUM: 6, 14 och 20 november 2024
TID: Kl 18:00-21:00
PLATS: Digitalt
PRIS: 950 kr
Sista anmälningsdag 3 november 2024
Kom igång med odlingen!
Kursen riktar sig till alla som odlar, nya som erfarna. Syftet med kursen är att ge dig tips, idéer och verktyg för att effektivt kunna odla mera grönsaker utan att slita ut sig. Att vara självförsörjande på grönsaker är fantastiskt, vägen dit behöver inte vara lika lång och hård som många tror.
Det är fjärde året i rad vi håller denna digitala kurs och stort fokus ligger på att effektivisera odlingarna. Eftersom vi driver två företag (Minjoo konsult AB och gårdsföretaget Oasen på Åsen) är tid en ständig bristvara. Då det är många som lider av tidsbrist vill vi dela med oss av våra tankar på hur man kan göra för att få ut så mycket mat som möjligt med relativt små insatser.
Vi träffas i början av februari, mars, april och maj för att kunna ge aktuell information om vad vi har gjort och vad vi ska göra i odlingarna. Under kursen kommer vi att gå igenom
- Tips om hur man kan planera sin odling
- När, var, hur vi sår olika grönsaker och vilka sorter vi satsar på
- Hur man kan minimera användningen av växtbelysning
- Tips på hur huset inte ska tas över av småplantor
- Gödselstrategier både inomhus och utomhus
- Tidig utplantering och uppdrivning av sådder utomhus
- Olika sätt att skydda plantor från kyla och den starka vårsolen samt för att locka till
en tidigare skörd. Måste man verkligen ha växthus? - Att förbereda växtplatser och hur man enkelt kan skapa nya
- Ogrässtrategier – hur gör man för att inte rensa ihjäl sig?
- Lärdomar från tidigare misstag
Kommentarer från tidigare kursdeltagare:
”Perfekt att odlingsråden kommer precis när man behöver dem”
”En massa bra tips och inspiration, även för mig som odlat i snart 10 år.”
DATUM: 6 februari, 6 mars, 9 april och 7 maj 2025
TID: kl 18:00-21:00
PLATS: Digitalt. Föreläsningarna sänds live på Youtube och kan endast ses av dem som fått länken. De spelas in och kan ses i efterhand i 2 veckor efter respektive föreläsning.
PRIS: 950 kr
Förslag på kommande kurs
Svampodling
Att odla sin egen svamp är förhållandevis enkelt, under förutsättningarna att man gör det utomhus på svampens egna termer. Detta är en kurs som ger dig som vill börja odla svamp för husbehov möjlighet att komma igång direkt.
Om intresse finns så kör vi en fysisk och/eller digital kurs hösten 2024
Kurser som varit
Vad gör man med all skörd?
Att odla mat är enkelt, att veta vad man ska göra av allt när det står skördeklart i odlingarna är betydligt svårare!
Vad gör man med en trädgård full med skördeklara grönsaker? Det är ju omöjligt att äta upp allt på en gång. Hur gör man då för att kunna njuta av godsakerna i flera månader eller till och med flera år framöver? Många tror att det krävs en jordkällare, vilket inte stämmer. Vi har en men kan inte använda den då den är i stort renoveringsbehov. Trots det har vi inga problem att lagra alla grönsaker vi behöver för att vara självförsörjande året runt.
Kursens syfte är att ge dig inspiration och handfasta tips på hur du kan ta hand om allt ätbart du odlat så att kunna njuta av godsakerna under en lång tid.
Vi kommer gå igenom lite grundläggande principer som är bra att tänka på samt gå igenom alla olika sätt vi hanterar, lagrar och förädlar skörden. Något som vi inte gör än är att mjölksyra, dels för att vi inte tagit oss tiden att lära oss hur man gör, och dels för att det ”inte behövs”.
En inblick i kursens innehåll:
- Grundläggande principer om vad man ska tänka på vid bevarandet av sin skörd
- Genomgång av de 10 olika metoderna vi använder för att bevara skörden (dock ej fermentering)
- Vilket metoder vi tycker är bäst till vilka grönsaker, frukt, örter m.fl. samt varför
- Information om var man hittar säkra recept
- Tips på grödor som är enkla att både odla och lagra. Att odla dessa underlättar enormt när man vill bli mer självförsörjande
- Varför vi undviker att frysa stora delar av skörden och vad gör man om man inte har en jordkällare?
ANMÄLNINGSDATUM HAR PASSERAT
Pris: 750 kr
Tid: 18:00-21:00
Datum: 19 aug och 2 sep 2024
Plats: Digitalt. Föreläsningarna sänds live på Youtube och kan endast ses av dem som fått länken. De spelas in och kan ses i efterhand i 2 veckor efter respektive föreläsning.
Med sikte på en hållbar homestead
Att bli mer självförsörjande och minska behovet att yttre resurser har plötsligt blivit viktigare än någonsin. Detta är en kurs för dig som är eller vill bli hemmansägare (homesteader) och som vill öka och effektivisera självförsörjningsgraden på sin homestead, oavsett om du bor i en villa eller på en gård.
På kursen kommer vi gå igenom hur de tänkt gällande:
- uppbyggnad och placering av infrastruktur,
- markanvändning,
- val av gårdsdjur och djurhållning,
- odling för att vara självförsörjande på grönsaker,
- avloppssystem och vattenförbrukning,
- ekonomi och företaget samt
- krisberedskap
Det är ett massivt spindelnät där de olika delarna och funktionerna knyter ihop med varandra på flera olika sätt. Varje pusselbit har flera värden och tillsammans med andra pusselbitar blir summan större än delarna. Knäckfrågan är:
Är det vi gör på gården verkligen hållbart i längden?
Vi har hållit denna kurs vid tre fällen under 2022-2023 och den har varit högt uppskattad av alla deltagare. Både när vi kört den digitalt och fysiskt.
Om intresse finns så kör vi en fysisk och/eller digital kurs hösten 2024
Intresseanmälan
Låter någon av de tidigare kurser vi haft intressant?
Vill du att jag kommer och föreläser hos er?
Är ni ett gäng som vill komma på studiebesök?
Du är varmt välkommen att höra av dig med en intresseanmälan