Oasen på Åsens blogg

Tunnelväxthuset januari 2019

Just nu, när det snön vräker ner från himlen är det underbart att ha ett tunnelväxthus att pyssla. Så fort solen tittar fram så blir det plusgrader här. Även om det är många minusgrader på andra sidan plasten. Jag rekommenderar verkligen att alla som kan skaffar ett tunnelväxthus!

Tunnelväxthuset kommer från Gjordnära. Det är modellen ’Växa 5’ och är 52,5 kvm stort.
Tunnelväxthuset krävde bygglov (läs gärna mera om det här)

Tunnelväxthuset sattes upp i början av juni 2018 i den stekande hettan. Bäddar anlades i den västra delen, där odlade jag tomater, chili, gurka och meloner. Den östra delen stängslades av, tanken var att hönsen skulle gå där och hjälpa till att bearbeta marken. Men då det var så sjukt varmt fick de vänta till hösten innan de fick komma in och härja.

Sen tunneln kom upp har jag önskat att vi haft mera tid att förbereda odlingsbäddarna. Grönsakerna vill ha något helt annat än
sandig, näringsfattig jord. När vi anlade de första bäddarna gjorde vi det bästa vi kunde med den tiden och material vi hade att tillgå. Bäddarna vart ok, men åh så jag har längtat tills nu! Nu när hönsen har flyttat ut kan jag göra i ordning bäddarna i den östra delen. Nu har jag tiden, orken och massor av näring (höns- och kalkonskit) samt mängder med gammalt gräsklipp och löv som jag sparat. Nu jäklar ska det byggas bra jord! 

Hela sommaren har jag lagt på mer och mer material på bajshögen som bildades under kalkonernas sittpinne. Detta material är sprängfullt med näring. Nu jäklars ska det växa!

Byggt en upphöjd odlingsbädd

Något annat som vi äntligen fått till är plana gångar i tunnelväxthuset. Tunneln står nämligen i en liten sluttning. Att gå sluttande gångar har ju inte varit hela världen, men nu när vi planat ut marken mellan bäddarna insåg vi snabbt att den översta bädden mer eller mindre blev en upphöjd bädd. Så pass upphöjt att jag tyckte att det vore både snyggt och praktiskt med en sarg som höll jorden på plats. Lagom till att jag hade hunnit tänka klart tanken hade Martin redan köpte virke och tyckte att det var dags att sätta igång med bygget!

Sargen byggdes av rejäla reglar, två på höjden. Ett hål borrades igenom den undre regel. Därigenom slog vi ner armeringsjärn för att ge sargen stabilitet. Den övre regeln skruvades ihop med den nedre. Glasklart! Eller? Jag känner spontant att skriva manualer på hur man ska bygga saker inte är en av mina talanger… Det kanske är lättare att se hur vi byggt sargen. De kan ni göra i videon ”Välkommen till mitt tunnelväxthus” på Youtube.

Så fort vädret tillåter så ska jag måla sargen med svart falurödfärg.

Vattnar i tunneln

Nu när snön vräker ner passar jag på att vattna i tunnelväxthuset. Att vattna med vatten när det är minusgrader ute är inte det enklaste, smidigaste eller det mest effektivaste. Vattnet lägger sig på ytan och fryser till en stenhård kaka. Jag vattnar istället med snö. Så fort solen kommer fram början kryper temperaturen över nollan och snön börjar sakta med säkert smält. Vattnet kan då långsamt sugas upp av den torra jorden. Jorden i tunnelväxthuset är så torr efter denna sommar och jag måste verkligen försöka mätta den innan odlingssäsongen kommer igång på allvar.


Övervintrade plantor

Trots att det är mitt i vintern och att hönsen sprätte sönder de mesta av mina sensommarsådder så finns det ändå en del grönt som växer i tunnelväxthuset. Här står det purjolök, kålrabbi, grönkål, lila grönkål, tatsoi, komatsuma, persilja, vinterportlak, vintersallat (s.k. maché) och en handfull små plantor av sallaten ’Intred’ samt en little ’Little gem’ planta som överlevde hönsens massaker. 

Hela hösten hade jag tänkt flytta in några av mina mangoldplantor. Men det blev liksom aldrig av, förrän början av januari när jag såg att några tappra plantor fortfarande kämpade för livet. Det är högst oklart om de kommer att överleva nu när jag grävde upp dem så sent. Men det kostar inte att testa. Jag har gjort en video på Youtube där ni kan se de små stackarna. Sen i mitten av februari när saker bör sätta fart i tunneln ska jag göra en uppföljning.

Dags att så!

Näst på min att-göra-lista är att fixa hyllor i tunnelväxthuset. Måste ju göra plats för allt jag ska förkultivera! Det är hög tid att börja göra alla vintersådder! Först ut blir spenat, sallat, ruccola och sommarmorot. Och så alla sommarblommor!!!

PS. Följ gärna vår resa på Facebook eller Instagram. Där uppdaterar jag oftast flera gånger i veckan.