I dagens samhälle börjar fler och fler tänka på vad deras mat egentligen innehåller och var den kommer ifrån. Det har blivit en stolthet att köpa svenskt kött, närproducerat och gärna även ekologiskt. Vidare har det blivit mer och mer uppmärksammat att det är viktigt att vi blir bättre på att klara oss själva när krisen kommer. Både den enskilda individen men även landet i stort. Trots detta har Sverige blivit mindre självförsörjande på mat än på 1990-talet. Då producerade Sveriges bönder 75 % av landets livsmedel. Idag har den sjunkit till 50 %. (Källa: LRF)
LRF ungdom har tagit fram en Youtube serie i sju delar med temat ”om maten tar slut”. Ett otroligt bra tema. Och otroligt bra initiativ! Jag tittade på avsnittet om grönsaker. I sin helhet var det en bra video, även om jag definitivt inte är målgruppen för serien… Men en sak gjorde jag så där omotiverat irriterad. Så pass irriterade att jag var tvungen att skriva av mig. De intervjuar en man som bedriver en jätte fin market garden, alltså småskalig grönsaksodling för försäljning. Han får frågan vad som krävs för att man ska bli självförsörjande på grönsaker. Kortfattat var svaret att det krävs yta att odla på (stor villa trädgård räcker) samt mycket tid och hårt arbete. Håller inte helt med, men det är en annan historia. Det som gjorde mig så otroligt irriterad var hans slutsats:
”Då får man ju också välja att äta det som är i säsong hela året. Och det kan ju bli lite tråkigt framåt vintermånaderna när man egentligen bara har några enstaka lagringsgrödor som man kan äta. Visst det går…”
Vad då tråkigt? Vad då några enstaka? Vad då ”visst det går…”?
Det är en sån otroligt tråkig inställning när LRF egentligen vill inspirera till att vi ska bli mer självförsörjande. Maten behöver ju inte bara produceras av de stora gårdarna. Småbruk och koloniträdgårdar står för 70 procent av världens matförsörjning, men förfogar endast över 25 procent av den totala odlingsmarken. I genomsnitt är världens småbruk endast cirka två hektar stora. Ett småbruk är ofta väldigt effektivt och producerar mycket mat på liten yta. (Källa: Småbrukarna) Alla vi småbrukare, självhushållare och hobbyodlare spelar en viktig roll i Sveriges självförsörjande grad. Skulle det skita sig så är vi många som vet hur man odlar mat.
Den 1 april 2017 skaffade jag och min man Martin en kolonilott (vi bodde i Nyköping då). Med väldigt lite erfarenhet av att odla blev vi, redan efter den säsongen, nästan helt självförsörjande på grönsaker. Sen början av 2018 har vi inte köpt en enda grönsak från affären. Jag fortfarande förvånad över hur enkelt det är och hur otroligt liten yta som egentligen krävs. Större delen av våra grönsaker kommer från en odlingslott på 160 kvm och mitt tunnelväxthus på 52,5 kvm. Mannen i LRF videon har helt tekniskt sett inte ens rätt i att man måste anpassa sig efter vad som är i säsong och vad som går att lagra. Med lite växtbelysning kan man t.ex. odla gurka inomhus året runt. Det gör dock inte vi. Vi har inge problem att inte äta färsk gurka nio månader om året. Vi har så sjukt många andra grönsaker att välja bland att gurkan känns onödig.
Så vad har vi att välja på att äta för grönsaker som vi kan äta i början av februari 2020.
Utomhus (friland, stuka och tunnelväxthuset)
- Svartrot
- Jordärtskockor
- Morötter
- Palsternackor
- Rödbetor
- Rotselleri
- Purjolök
- Komatsuma (typ av kål)
- Tatsoi (typ av kål)
- Lila, vit och grön grönkål
- Svartkål
- Ruccola
- Bladsarepta (typ som ruccola)
- Rödbetsblast (till sallader)
- Spenat
- Persilja
- Vinterportulak (en otroligt köldtålig bladgrönsak)
Inomhus i rumstemperatur
- Nakenfröpumpa (för pumpafrön och pumpakött)
- Spagettipumpa (två olika sorter)
- Vintertomater
- Vitlök
- Gul lök
- Torkade bönor
- Torkade tomater
- Torkad squash
- Torkade kryddor t.ex. kummin, timjan, chili, dill och dragon
- Örtsalt
Matkällaren
- Inlagd paprika
- Inlagd chili
- Inlagda rödbetor
- Chilisås
- Tomatsås
- Smörgåsgurka
- Bostongurka
- Squash (egentligen främst till hönsen)
- Potatis
- Morötter
- Palsternackor
Frysen
- Tomater
- Snålröra (en tomat- och grönsakssås)
- Gröna och lila vaxbönor (haricots verts)
- Bondbönor
- Sojabönor
- Paprika
- Purjolök (hackad)
- Grönkål
- Spenat
- Mangold
- Majs
- Rödbetsbiffar
- Tärnade morötter och palsternackor (för att snabbt kunna göra pyttipanna)
- Kryddor t.ex. persilja, basilika och dill
Listan skulle kunnat vara mycket längre trots att det är mitt i vintern. Utbudet är enorm! Många saker i listan går inte att köpa på affären. Och det som finns i affären smakar inte i närheten så gott som det vi odlar själva. Det är banne min inte tråkigt att vara självförsörjande på grönsaker. Inte ens mitt i vintern!!!
Vill man kunna äta hela paletten av grönsaker hela året, ja då är det svårt att vara helt självförsörjande. Men är det så att du känner att du inte vill leva utan färsk gurka mitt i vintern (och inte orkar odla den med växtbelysning) så finns det inget som hindrar dig köpa det och odla alla andra grönsaker du vill ha. Det är inte en tävling där allt eller inget gäller. Att enbart vara självförsörjande på tomater under sommaren är hedervärt och bör uppmuntras. Varje kilo tomater, potatis, morötter och så vidare man odlar själv gör skillnad i det stora hela. Alla bäckar små liksom. Därtill är det vetenskapligt bevisat att gräva i jorden och pyssla i trädgården gör dig lyckligare. Och den stolthet man känner när man tittar på mattallriken och kan säga ”Jag har odlat allt detta själv!” är svår att beskriva.
Med detta vill jag verkligen uppmana alla som har möjligheten att odla lite grönsaker. Gör det du kan, där du är med de förutsättningar du har. Du kommer inte ångra dig!