Oasen på Åsens blogg

Vårt kaos

En och en halv vecka senare och vi känner att vi börjar få koll på läget. Vi har lyckats fylla på vattnet i värmesystemet så att elementen faktiskt blir varma nu när vi eldar i pannan. Vi har också lyckats röja ut en hel del från huset. Första lasten med bilen har redan lämnats till Öppen Hand (en hjälpverksamhet vars secondhand-butik har sedan 1996 gjort ett överskott på 45 miljoner som skänkts bort till hjälparbete). Det kommer bli betydligt många fler vändor dit.

Planen nu framöver är att renovera övervåningen. Tanken var till att börja med att byta golv och lägga golvvärme på hela övervåningen. I onsdags upptäckte vi att vinden är helt oisolerad. Så planen är nu att både byta golv, riva väggar och innertak. Allt detta ska förhoppningsvis göras på 1-1,5 månad. Det är tur att man har många goda vänner som både har kunskapen och viljan att hjälpa till.

Övervåningen är i stort sett tom nu. Kvar står ett stort gammalt fint klädskåp som absolut inte går att få ner för trappen. Oavsett hur man vrider och vänder på den så kommer den inte hela vägen ner för trappen. Enda vägen ut för den är genom fönstret… Men det får vi ta en annan dag. I helgen ska jag och Martin riva, riva och mera riva. Hela övervåningen kommer att blåsas ur. Vi får se hur långt vi kommer. Tanken är att endast murstocken kommer att få stå kvar.

Medans jag skriver nu går Martin lös med en kofot på en av väggarna i blivande sovrummet.

Vårt boende här på gården kommer att vara ganska provisoriskt, lite spartansk och smått obekvämt. Det är lite spännande att bo här, framför allt när ljusstyrkan på lamporna ändras när det blir lite extra belastning på systemet, t.ex. när elpatronen i pannan går igång eller när man sätter på vattenkokaren. Köket är från typ 50-talet vilket innebär att bänkhöjden är lagom för någon som är typ 1,40 meter hög. Vi har inte plats för något köksbord i köket längre då frysboxen som skulle ner i källaren inte heller gick ner för trappen… Det finns inte någon tvättmaskin eller torktumlare här på gården och när det var 30 % rea kände vi oss lite tvingande till att slå till. Det är ju ganska mycket pengar man sparar. Så just nu står det en tvättmaskin och torktumlare i vardagsrummet i radhuset. Tanken var väl att de skulle ner i källaren på gården till dess att vi gjort utbyggnationen (mer om den en annan gång). Men med tanke på hur mycket de väger är jag osäker på om vi får ner dem. Så de kanske får trängas med frysboxen i köket. I vardagsrummet står just nu ett väldigt fint men väldigt lågt matbord, fyra stolar, den nedflyttade dubbelsängen och en tv från typ 70-talet. Tv:n funkar faktiskt men jag känner mig lite allergisk mot tanken att titta på tv här ute. Planen är att vi inte kommer att ha någon tv överhuvudtaget i vardagsrummet sen. Vi kommer att ha en kamin istället.

Lite ryggskott får vi nog räkna med men det är sött och mysigt att bo så här, ett tag i alla fall.

Det är svårt att få någon vettig ordning på den vanliga sopsorteringen plus skänkas bort högen i köket. Lyckligtvis har vi gjort upp en ”återvinningsstation” i gamla svinstian och skänka sakerna ska in i logen. Snart kommer man att se golvet igen.

De första dagarna vi var här kändes det som om vi gick runt och snokade hos någon annan. Nu känns det mera vårt. Trots att det är kaos överallt. Men det är vårt kaos. Nu ska jag gå och se hur det går för Martin på övervåningen.


I den här sängen vaknar man till den finaste utsikten någonsin!