Oasen på Åsens blogg

Tålamod är en dygd, även när det kommer till renovering

När vi började planera renoveringen av övervåningen så var tanken att vi skulle vara klara tills vi flyttade in i januari. Den planen sprack ganska snabbt när vi beslutade oss för att isolera om tak och väggar på. Sanningen är att vi kommer troligen inte kommer bli klara med övervåningen förrän till midsommar. Om allt vill sig väl det vill säga. Vi fick frågan om det känns ok att renoveringen tar så lång tid. Jag kan inte riktigt svara ja på den frågan, det hade ju såklart varit mycket trevligare att slippa sova i vardagsrummet på en bäddsoffa. Däremot känner jag mig 100 % nöjd med varenda val vi har gjort som lett fram till att renoveringen tar sin lilla tid. Vi har valt att göra saker lite ”krångligare” för att få snyggast möjliga resultat. Att låta takstolarna vara framme är ett exempel på hur man kan göra takrenoveringen lite knöligare. Att se till så att det inte finns några skarvar i taket i sovrummet är ett annat. Därtill är hela taket handspikat och det finns inte en enda synlig spik. Ack vilken tid det tar men, jösses vad fin det blir!

Lite golvvärmeslingor, golv, tapeter och lister på detta så är det klart!

Nu börjar det kännas som om det är nära sitt slut. Taket är helt klart och gipset täcker nästan alla väggar. Nu är det hög tid att bestämma oss för tapeter. Det kommer verkligen att bli så jäkla fint här uppe sen när det väl blir klart. Men varför kommer det att dröja till midsommar? Så mycket är det väl inte kvar att göra? Nä, det är sant. Vi är inne på slutspruten. Det stora problemet är att vi har ju valt att lägga vattenburen golvvärme. För att kunna lägga klart golvet måste vi först koppla på golvvärmen. För att kunna koppla på golvvärmen måste vi först byta värmesystem. Så vi får snällt vänta till dess att vi gräver markvärme alternativt borrar för bergvärme. (Vi får se vad grävfirman rekommenderar och vad prislapparna hamnar på.) Jag håller tummarna för att värmesystemet kan bytas i maj eller juni. Jag längtar så efter att få sova i min säng igen.

Nytt golv i logen

Medan vi väntar på att gå golvet klart på övervåningen så pysslar vi med en hel del annat. Bland annat så har en del av logen fått golv. Tidigare så var det bara jordgolv cirka 70 cm längre ner än den biten av logen som hade golv. Här stod mängder av utemöbler ifrån olika årtionden i varierande skick. Det fanns även tre uppsättningar av kubb och fyra uppsättningar krocket, flera brännbollsträ, en mängd strandtennisracket, ett halvdussin frisbeen, innebandyklubbor, badmintonracket, fotbollar, en basketboll, styltor och tennisbollar till förbannelse. Det känns som om varenda gång de har åkt till sommarstugan de senaste 30 åren har de glömt bort vad de har haft här och köpt något nytt på vägen hit…

Vi satte småmaskigt nät hela vägen runt för att försöka hindra att diverse grävlingar, rävar eller katter uppehåller sig under golvet.

Allt som ni ser till vänster i bilden är nu sorterat och uppburet på vårt nya fina golv av massivt furu.
Det är så himla skönt att ha fått till detta golv! Vårt jätte fina såpskurade furugolv. Jag har lagt upp en bild på Instagram på när Martin skurar för glatta livet. Du kan se den här. Det finns nog inget som är så vackert som ett nyskurat golv.