Oasen på Åsens blogg

Sommarvärme och misslyckade vintersådder

Vintern må ha varit lång med nu är sommaren här! Mycket tidigare än vanligt. Vi har haft + 25 och solsken i över en vecka och denna vecka ser ut att fortsätta bjuda på sol och värme.

Jag känner att hinner inte med att dokumentera allt som händer här på gården med trädgården och renoveringen. Det är svårt att sätta sig vid datorn när allt annat ropar på uppmärksamhet. Just nu sitter jag ute i skuggan och försöker ta igen mig efter att konkat vatten hit och dit för att vattna alla träd, buskar, plantor och sådder vi har igång. Vi försöker i så stor utsträckning som möjligt bara använda regnvatten för bevattning, men gårdens alla regntunnorna är tomma sen förra veckan. Lyckligtvis finns det en brunn mitt på ängen där det finns lite vatten att hämta till frukt- och bärträdgården. Troligen så är det ett kulverterat dike som rinner i genom den, för brunnen är inte djup och snart är även vattnet där slut.

Vår äng består för tillfället mest av gräs och maskrosor. Men om några år förväntar jag mig värst blomsterprakten här med blåklint, vallmo, blåklockor, prästkragar med mera. 


Mitt i sommarvärmen tänkte jag göra en sammanfattning av hur årets vintersådder har gått. Flera av dem gick mycket sämre än väntat. Igår planterade vi ut den vintersådda kålen på kolonistugan. Det vart inte alls så många plantor som jag hade hoppats. Bäst gick det för blomkålen (Early snowball), broccolin (Red arrow) och pak choi (Green revolution) där nästan alla grodde. Betydligt sämre gick det för resten: kålrabbi, grönkål, lila grönkål, kailaan, broccolo och broccoli. Det va bara någon enstaka planta av varje som kom upp. 

Sen så sådde jag mängder av sommarblommor: blåklint, ringblommor, tagets, solroser, luktärtor och rosenskära. Vissa gick jätte bra (blåklint, rosenskära och solrosor), de andra gick inte alls! Det har kommit EN fjuttig liten ringblomma, EN luktärt och NOLL tagetes. Luktärten var en chansning men jag trodde verkligen att det skulle gå mycket bättre för både ringblommor och tagets. Anledning till varför det gick så dåligt i år för vissa sådder är oklart. Det är första gånger jag testar att vinterså saker.

Trots att det blev ett stort misslyckande på flera sorter så kommer jag att testa att vinterså samma sorter nästa år. Skam den som ger sig!