Oasen på Åsens blogg

Renovering – the big picture

Sen vi fick tillgång till gården 1 november 2017 har vi arbetat med att totalrenovera övervåningen. Först var det ”bara” golvet som skulle bytas.  Vi tänkte att golvvärme är mycket bättre än två små radiatorer på varsin sida av övervåningen. Men det blev ju så klart mer än bara det som behövde renoveras… Taket va isolerat med ett tunt lager sågspån och det saknades luftspalt. Det va bara att börja riva och se till så att allt blir ordentligt isolerat. Det hade liksom lite annan standard förr i tiden. Massvis med lager av träpanel och sågspån funkar ju hyfsat men flera lager stenull är bättre och mindre brandfarligt. 

Vänstra bilden: Slutet av nov -17. Högra bilden: början av feb -18. Sakta men säkert tar sovrummet form. Det får ta den tid som behövs för att det ska bli gjort ordentligt.

Förra helgen blev innertaket i sovrummet klart. Nu är det alltså ”bara” att få till den inbyggda garderoben, få upp gips på väggarna, koppla in spotlights i bjälkarna, ta bort radiatorn, lägga golvvärmen, provtrycka golvvärmen, lägga parkettgolvet, montera lister, måla, tapetsera och så vidare… Sen när allt är klart (i sovrummet) så kommer vi i alla fall inte ha någon golvvärme. Pannan vi har nu har inte tillräckligt stor vattentank för att klara av golvvärme på hela övervåningen. Detta leder till…

Projekt byta värmesystem
Tanken är att vi ska anlägga markvärme eller ytjordvärme som det också kallas. Just nu har vi vattenburen värme som värms upp genom eldning. Inte särskilt effektivt eller praktiskt. Vi har ju en stor åker som vi kan utnyttja och markvärme är billigare att anlägga än bergvärme. Men för att kunna byta värmesystem måste vi komma på ett sätt att få ut den befintliga pannan och få in en ny. Hur dom fick ner den befintliga pannan är ett mysterium för det finns inte en chans i världen att den går att ta upp genom för källartrappan. Detta innebär…

Projekt gräva ny ingång till källaren
Alltså gräva en stor grop på norrsidan av huset och göra ett dörrhål i källarväggen. Så att det blir en trappa ner till källaren på utsidan av huset. Allt detta grävande får mig att tänka på…

Projekt byta avloppssystem
Redan 2002 påpekade kommunen att det finns bristfälligt avlopp på fastigheten… Men då det aldrig kom något föreläggande om att fixa avloppet är det ingen tidigare fastighetsägare som tagit sig i kragen och fixat avloppssystemet. Vi tänker inte invänta på något föreläggande från kommunen. Vi vill ha godkänt avlopp klart i sommar!

Projekt fixa färskvattenbrunnen
När vattenpumpen la av innan jul så upptäckte vi att man gjort lite ”speciallösningar” på vattenpumpen. Kopplingen till den är typ 1,5 meter ner i brunnen, vilket gör det lite knepigt att nå den. Därtill så hade man av någon bizzar anledning skarvat elkabel med en klump eltejp som legat i botten på den grävda brunnen som orsakade att vattenpumpen inte ville vara med längre. Elkabeln är dessutom inte en riktig elkabel utan en förlängningssladd… Då det är okänt år på vattenpumpen och med tanke på alla andra speciallösningar som finns i brunnen är rekommendationerna att vi byter pump. Det är även en bra idé om vi gräver runt brunnen, tar bort de två översta betongringarna och bygger ett litet servicehus.

Allt detta är tänkt att göras i år. Herre jösses! Tänker de flesta. Inklusive mig själv. Har jag nämnt att jag håller på att återhämta mig från utmattningssyndrom? Till och från reser sig ångesten. Vi kommer aldrig klara allt detta. Jag kommer aldrig orka! Jo då, säger min positiva älskling och påminner mig om att vi ska göra mer än bara ovanstående i år… Har jag nämnt att Martin är extremt driven och mer energi än en Duracell kanin på Speed? 

Om vi hinner och har råd ska vi även:

 • Bygga ut bostadshuset. Det ska bli ett nytt stort kök med matplats. Det befintliga köket ska bli grovkök+tvättstuga samt att badrummet (som ligger vägg i vägg) ska byggas ut.
 • Bygga klart utegården till hönsen. Först lite mera nät över utegården och så snickra ihop en dörr. Sen så kan vi släppa ut Ernst (tuppen) och hönsen.
 • Renovera hönshuset. Eller rättare sagt gamla svinstian och det gamla utedasset som är i samma lilla byggnad som hönshuset. Martin vill ha mera höns! Av olika raser så klart. Detta leder onekligen till att vi ska bygga fler utegårdar…

   

  Idag består byggnaden av: före detta utedasset (längst till vänster) / svinstia (mitten) / hönhus (längst till höger). Senare i sommar kommer svinstian och hönshuset att byggas ihop och rymma tre olika hönsgrupper. I utrymmet där dasset va kommer vi tydligen att ha burar till våra nykläckta kycklingar. För ja, vi ska kläcka fram egna höns också…

  • I stort sett all gran runt gården ska fällas. Tall och lövträd (mer än bara asp) samt hassel- och enbuskar ska gynnas.
  •  Jordkällaren ska renoveras. Och lilla förrådsbyggnaden som står ovanpå ska rivas. 
  • De fyra mindre äppelträden som står söder om bostadshuset ska grävas upp och fyllas till den stora fruktträdgården som ska anläggas på åkern. Det finns en stor risk att de försvinner i och med anläggandet av avloppet annars.
  • En del av ladugården, logen, ska få golv.
  • Den stora köksträdgården norr om bostadshuset ska anläggas.
  • Så har vi projektet ”Hur mycket biologisk mångfald kan två biologer skapa på 4,5 hektar?” som ska påbörjas. Något som jag kommer att skriva mera om vid ett annat tillfälle.

  • Ja just det! Trädgården på kolonistugan ska ju också bli klar. Det är några bäddar som inte blev färdiga förra året. Odlingsramar som ska byggas, grönsaker som ska sås…

  När man bor på landet tar idéerna för nya projekt aldrig slut… Vi får se hur mycket vi hinner. Men om jag känner Martin rätt så kommer en hel del av ovanstående lista att kryssas av i år.

  *puh*