Oasen på Åsens blogg

Renovering del 2 – den nakna gamla tanten

Två veckor har passerat och väldigt mycket har hänt på övervåningen. Tanken var ursprungligen att jag skulle försöka skriva en uppdatering efter varje helg, men förrförra helgen (17-19 nov) och hela veckan därefter var så sjukt intensiv att jag orkade verkligen inte och så tyckte jag synd om vårt hus.

Helgen den 17-19 nov fick vi bort i stort sett allt på övervåningen. Det enda som fanns kvar var stommen och ytterpanelen till väggarna, yttertaket, murstocken och större delen av golvet. Högarna med bråte på vardera sida av huset var (är fortfarande) enorma. Vinden blåste rätt igenom övervåningen och på vissa platser kunde man se ut genom panelen i väggarna. Det kändes som om vi hade våldfört oss på den gamla damen. Där stod hon helt naken och utsatt. Jag försökte påminna mig själv om att åtgärderna vi gör är för att se till så att hon klarar av att hålla i minst hundra år till. Men jag kände mig ändå elak. Här kommer vi och sliter av henne alla hennes kläder. Men då sa P något som fick det hela att kännas lite bättre.

– Ibland måste man byta underkläderna också.

Vår nakna och frusna lilla hus

Ja, vår gamla dam ska inte bara få nya vackra kläder, hon ska stärkas upp ända in i hjärtat. Hon kommer inte vara en sliten gammal tant när vi är klara utan hon kommer att bli en ståtlig dam i sina bästa år.

Nu i helgen började vi äntligen få på henne lite underkläder. I skrivande stund har vi fått upp nya masonitskivor i hela taket för att skapa en luftspalt mellan yttertaket och isoleringen, tre lager med isolering (stenull) i väggarna på långsidorna samt fått upp två lager med isolering på halva taket. Trots att det hela tiden händer så mycket tänker jag till och från att vi aldrig kommer hinna klart i år. Martin och P dock är fortfarande positiva över tidsplanen. Mycket av min oro beror nog på att jag skäms över att jag inte kan hjälpa till så mycket på grund av utbrändheten. Jag orkar helt enkelt inte lika mycket som jag hade gjort för 1,5 år sen. Jag försöker slå bort ångesten och tänka på att det är inte så mycket mera att göra åt saken än att ta en dag i taget och försöka komma ihåg att ta pauser. Att ha ångest gör inte så att renoveringen går snabbare.

Om jag inte kan hjälpa till med att isolera kan jag i alla fall försöka hitta vilket trägolv vi ska ha samt hitta vart vi mak köpa grundmålad takpanel i de utförandet vi vill ha. Med hänsyn till den takt som Martin och P jobbar så kommer vi att behöva innertak väldigt snart. Vi får se hur långt vi har kommit efter nästa helg.

Sakta men säkert kommer isoleringen upp. Det hade gått mycket fortare om reglarna i taket varit 120 c-c istället för 102 – 104 cm samt om huset inte varit så snett och vint. Men det är ju halva charmen! Det kommer bli så sjukt snyggt och välisolerat här uppe sen när vi är klara.

2 Comments

  1. Skönt att damen börjar få kläder på sig igen. Tror att damen kommer uppskatta nya fräscha kläder. ????

    Vila hellre en extra gång än att köra slut på dig. Det vill vi verkligen inte.

  2. Jag ligger nerbäddad i soffan just nu och vilar upp mig ☺️

Comments are closed.