Oasen på Åsens blogg

Renovering av övervången – del 1

Redan innan huset blev vårt så tänkte vi på alla olika möjligheter som bostadshuset hade. Vilket rum ska bli sovrum och vilket ska bli kontor? Hur kan man göra om köket så att man slipper få ryggskott när man diskar? Visst kan man installera in en kamin i vardagsrummet? Inspirationen flödade! Någonstans längs med vägen bestämde vi oss för att vi skulle byta golv på hela övervåningen. Vi vill ha vattenburen golvvärme. Huruvida det är mer miljövänligt än radiatorer vet jag inte. Men det är trevligare att gå på ett varmt golv. Därtill man slipper fula radiatorer och det blir lättare att möblera rummen. 

Vi (läs Martin) dök ner i golvvärmens djungel och med hjälp av vår gode vän P så kristalliserades planerna. Helgen som var skulle egentligen gå åt till att riva golv. Men förra onsdagen upptäckte P att isoleringen i taket inte alls var som den skulle. Både taket och väggarna måste fixas innan vi ger oss på golvet.

I helgen slet vi loss all el på övervåning och försöka riva väggarna. Det gick inte lika bra som vi hade velat. Väggarna är uppbyggda av åtminstone sex lager. Först någon typ av masonitskiva som tapeterna satt på, sen liggande panel, sen ett till lager med någon variant av tjock pappskiva, sen en stående och jätte tjock panel, sen mera tjock pappskiva och heltäckningsmatta (!?) och till slut (hoppas vi iaf) mera liggande panel. Den jätte tjocka panelen har vi inte fått bort än. Det finns liksom inget att ta spjärn mot och det känns lite läskigt att såga igenom det utan att veta säkert vad som kan finnas bakom. Lyckligtvis var det mycket enklare att riva taket.

Sovrummet. Utan innertak och inbyggd garderob. Fullt med sågspån, damm och mygg.

De första tre lagerna att är nu i alla fall borta från alla väggar i båda rummen, lika så de inbyggnad garderoberna. Taket borta i det blivande sovrummet och tusentals liter sågspån har dumpats bakom ladugården där det ska bli en odlingsbädd så småningom. Det stora klädskåpet står kvar i kontoret och hånar oss. Men i helgen ska den ut genom fönstret. Frågan är bara om den (och fönstret nedanför) kommer vara hel när vi är klara. Utöver att försöka få ut klädskåpet är planen att kommer resten av taket ska rivas och därefter ska hela taket isoleras. Det vore as coolt om vi kunde lämna delar av takstolarna synliga. Men det är tydligen lite osäkert om det blir bra byggnadstekniskt. Jag håller tummarna!

I övrigt så kom årets första snö lördagskväll. Gården, träden och utsikten i ett tunt vitt täcke. Det kommer bli helt magiskt att uppleva vintern här.