Oasen på Åsens blogg

Massor av nya spännande fruktträd och bärbuskar

Det är inte ofta jag och Martin kommer ifrån gården. När man har en massa djur blir man ju liksom lite låst. Men lyckligtvis var det inte alls svårt att hitta någon som ville vara kycklingvakt. Så vi passade på och gick på trädgårdsmässan i Stockholm både fredag, lördag och söndag i slutet av mars. Det behövs verkligen tre dagar om man vill gå på många föreläsningar och hinna shoppa i lugn och ro. Eller så mycket lugn och ro som det går när det är typ tre miljoner andra människor i lokalen…

När vi är på mässan siktar vi in oss framförallt på två utställare. Blomqvist plantskola och Elitplantor. Det är svårt respektive omöjligt att köpa plantor från dem andra tider på året. Elitplantor tar fram så kallade E-plantor. Vilket innebär svenskodlade träd och buskar utvalda för svenskt klimat och att de är virusfria. Ska vi köpa träd ser jag till att det alltid är E-plantor. Då vet man att man får kvalité och något som funkar bra i vårt klimat. Då de kommer från friskt utgångsmaterial ska de ha bättre motståndskraft mot sjukdomar/skadegörare. Deras certifierade fruktträd och bärbuskar innebär att man köper växter som är fria från plantburna sjukdomar. Utöver detta så tycker jag att det är väldigt viktigt att stödja svenska verksamheter. Elitplantor säljer i vanliga fall enbart till återförsäljare men på mässan kan man som privatperson köpa direkt från dem. De sålde dessutom (små)plantor till riktigt bra priser.

Sen så är det Blomqvist plantskola som kommer från Finland. Det går att beställa från dem på nätet men då blir det en ganska dyr fraktkostnad. Men det kan det vara värt om man inte kan ta sig till någon trädgårdsmässa. De har riktigt spännande sorter av fruktträd och bärbuskar som dessutom är väldigt härdiga. Priserna är därtill väldigt rimliga.

Då vi kunde bli hämtade av P med den stora skåpbilen passade vi på att handla riktigt mycket. Den bästa tiden för att plantera träd är för flera år sen. Den näst bästa tiden är idag. Så vi försöker skynda på etableringen av frukt- och bärträdgården så gott vi kan. Så vad handlade vi för något?


Elitplantor

Hösthallon ’Bohéme’
Hösthallon Polka
Amerikanskt blåbär ’Pelle’
Amerikanskt blåbär ’Olle’
Amerikanskt blåbär ’Elisabeth’
Labruskavin ’Veldzé’

Blomqvist plantskola

Sibiriskt björnbär

Gult hallon ’Twotimer’

Svarthallon ’Bristol’
Japanskt vinhallon

Buskkörsbär ’Carmine Jewell’
Shi Ren Li
Mi Tao Li
Äpple ’Gustavs bästa’
Äpple ’Tartu’
Äpple ’Ananaskanel’
Äpple ’Pekka’ på svagväxande grundstam
Äpple ’Pirja’
Persika ’Riga’
Experimentalfältets sviskon

Japp det blev en hel del och det har tagit sin lilla tid att få ner dem i jorden. Våra vänner vill gärna hjälpa till och då tar allt minst dubbelt så lång tid!