Oasen på Åsens blogg

Forskning i gårdens historik


Det var länge sen jag skrev. Det är varit väldigt fullt upp den senaste veckorna med jul- och nyårsfirande, renovering samt flytt och städning av radhuset. Nu är radhuset tömt och gården fylld. 

Renoveringen går framåt med raska steg och i helgen hittade P något helt fantastiskt i kattvinden. Det är en metallskylt som troligen anger när huset först byggdes. 1879. Kan ni tänka er?! Detta hus har stått här i minst 139 år! Att huset är gammalt är ingen visserligen ingen nyhet. När vi funderade på att köpa huset kollade vi på gamla kartor på Lantmäteriets hemsida. På Häradskartan på förra sekelskiftet syns det tydligt att det stått ett hus här åtminstone sen slutet av 1800-talet men att få se ett datum gör det hela så mycket mer verkligt. Mer handfast. Det som gör det hela ännu roligare är att jag troligen känner till bakgrunden till personerna som bott på gården sen 1800-talet. Allt tack vare information från Björkviks hembyggdsförening och min kära mor som arbetar vid Sörmlands museum.

Häradsekonomiska kartan 1897-1901
På Lantmäteriets sida kan man se att Perstorp (vår gård) avstyckades från Vispåsen år 1891 och såldes av August Carlson till Johanna Pettersson för 1 100 kronor.

Enligt folkräkningen av Sveriges befolkning 1910 boddeen man vid namn Karl Gustav här på gården. Han var gift med Anna Mathilda. År 1890 fick Karl Gustav och Anna Mathilda en dotter vid namn Anna Linnea.

Därefter vet vi att Egon och Frideborg Karlsson flyttade hit på slutet av 1940-talet tillsammans med deras dotter. De gjorde en del del renoveringar här i huset i början av 1950-talet.


På 1950-talet byggdes eller renoverades övervåningen av huset. På murstocken är det inristat ”E A son 22/10 1954”. I golvet under sågspånet i vår blivande toalett hittade vi exemplar av Damernas värld från 1953.

Det gamla flygfotot på gården som hänger på väggen är daterad 1956 och visar upp gården i sin fulla prakt.

Efter lite Google sökningar fann jag en kort beskrivande text av paret från en intervju som hembyggdsföreningen gjort på 70-talet: ”Frideborg dotter till soldaten Dúan som bodde vid soldattorpet Slanten och Egon var postkörare på linjen från Glindran.”

Någon gång på 1980-talet övergick ägandet av gården till Frideborgs och Egons dotter och har sen dess använts som sommarbostad. För 6 år sen såldes gården till G och N som vi köpte gården av och sedan 1 november 2017 tillhör gården oss. Återigen är det permanentboende som gäller på gården och gårdsverksamheten ska startas upp igen. Dock i annan form än vad som bedrevs på 1950-talet. Det ska bli en rejält stor köksträdgård, ett växthus, minst ett tunnelväxthus, stor fruktträdgård, höns och eventuellt kaniner för köttproduktion. Sen så har vi ett mycket spännande projekt som vi ska dra igång – Hur mycket biologisk mångfald kan två biologer skapa på 4,5 hektar mark? Mer om det en annan gång.

Följ gärna Oasen på Åsen på Facebook samt på Instagram

4 Comments

  1. Wow! Så coolt att du ni har fått fram så mycket historia om huset och dess ägare. Superintressant!

  2. Jag vet! As coolt! Jag ska forska vidare och försöka fylla igen luckorna.

  3. Hej MaryAnn och Martin!
    Tack för er tid här i Nyköping och brf Västergården. Jag kommer att sakna er, men följa er här på bloggen. Karin och jag avundas ert nya liv på landet. Själva har vi ett ställe utanför Vrena där vi tillbringar våra somrar med våra bin och ett "minilantliv".
    Lev väl!
    Arne i Västergården

  4. Det är tråkigt att flytta. Men att bo på landet är verkligen trevligt ☺️ Vi kommer nog höra av oss om/när vi skaffar egna bin. Men vi börjar med att skaffa höns (är på väg att hämta dem i skrivande stund). Ta väl hand om er!

Comments are closed.

Fler blogginlägg om liknande ämnen: