Oasen på Åsens blogg

Årets första sådderEller egentligen så fuskade jag och började redan i slutet på förra året. Jag kunde ju inte hålla mig längre. På Facebook publiceras dagligen bilden på små gröna sötnosar av alla möjliga sorters grönsaker och kryddor. Man kan inte annat än få ett stor ha begär!

Den 29 dec 2017 sådde jag små tråg med rotselleri, gul jättelök, vanlig gul lök, två olika sorter purjolök samt två sorters tomat, Vilma och Tiny Tim. Båda tomatsorterna är småväxta kruktomater och jag hoppas på en skörd i april-maj. Med ett snötäckt landskap utanför fönstret känns våren långt bort.

Sen årsskiftet har jag sått mera gul lök, vanlig gräslök, kinesisk gräslök, piplök, sallat och sallatssenap (ruccola). Världens bästa Martin har röjt upp i källaren och byggt en arbetsbänk och hyllor med växtbelysning till mina sådder. I källaren är det ca 10-14 grader vilket är rätt kallt kan tyckas, men mycket ljus och svala temperaturer ger knubbiga fina plantor. Därtill så gror inte sallat i överhuvudtaget om det är för varmt. Rotsellerin trivs så bra att den behöver nog planteras om här i dagarna.

Det är fyra stycken lysrörsarmatur som är ca 120 cm långa. I varje armatur sitter 2st 54W T5 lysrör. Allt är från Biltema. Hyllorna är byggd med panel som varit vägg eller tak på övervåning. Renoveringen innebär inte bara att vi får det mer isolerat och mer praktiskt (för oss) utan vi får en massa spillvirke som vi (läs Martin) kan bygga annat utav.Jag har även gjort årets första vintersådder. Det ena blir ett experiment med luktärtor. Flera på Facebook har angett att de haft lyckat resultat med att vinterså luktärtor så jag måste ju testa. Sen har jag även sått en massa lavendel, både blå och vit. Jag ska göra en lavendelhäck på kolonistugan och behöver massor av plantor! Tror att det kommer att bli snyggt med både vit och blå lavendel. Sen kommer det ju att dofta så ljuvligt! Jag har gärna haft rosa lavendel också men har inte lyckats hitta varken frön eller plantor. 

Alla vintersådderna har gjorts i före detta godislådor (de man kan få gratis från affären) som jag borrat hål i botten. Godislådorna har jag ställt i ett miniväxthus (från Rusta). Temperaturen vintertid här i Södermanland kan variera från typ -20 till +10 och gärna samma vecka. Vilket gör det hela med vintersådd lite knepigt. Jag vill ju inte att det ska bli så pass varmt att sådderna börjar gro för tidigt och sen frysa sönder när det kommer en köldknäpp. Så jag har ställt växthuset på norrsidan av vår ladugård. Inbillar mig att det bör vara lite jämnar temperatur där. Sen framåt mars-april (mindre risk för ordentliga köldknäppar) kommer jag att flytta på växthuset till en plats där de får sol en kort stund på dagen. För mycket sol kommer göra det olidligt varmt i växthuset, vilket kommer typ koka mina stackars sådder. Jag har aldrig gjort vintersådder tidigare så allt är egentligen ett stort experiment. Det är så roligt att experimentera med trädgården. Det värsta som kan hända är ju att några frön inte gror. Och då får man så nytt!

Rotselleri ”Prinz” och Sallatsenap ”Moutarde Rouge Metis”

Följ gärna Oasen på Åsen på Facebook och på Instagram